El Centenari de Queralt deixarà a la ciutat un llegat en forma de CD amb sardanes dedicades al santuari de la seva Mare de Déu. Aquest dimecres van començar les sessions d'enregistrament del treball al Teatre Municipal a cura de la Cobla Berga Jove, i s'allargaran fins avui dijous.

Es tracta d'una iniciativa impulsada per la colla sardanista Cim d'Estela, amb el suport de l'associació de veïns i la junta parroquial de la Valldan, la Cobla Berga Jove, i que inclou el mecenatge de l'empresa Bergadana, que compleix cinquanta anys i obsequiarà el seus clients amb aquest CD del qual es farà un tiratge d'unes 600 còpies i que té un cost d'uns 3.000 euros. Se'n farà un únic concert de presentació el proper 3 de setembre, en què s'escau la data exacta de la celebració del Centenari de la Coronació. El concert a cura de la Cobla Berga Jove, sota la direcció de Denis Rojo, es farà a les 6 de la tarda al Teatre Municipal. El mateix dia es presentarà el disc compacte, que inclourà, a més, quatre sardanes antigues també dedicades a la Verge.

Així ho van explicar, ahir, Pere Artigas, de la colla Cim d'Estela, Maria Antònia Ortega, presidenta de l'entitat veïnal, i Joan Serra, president de la cobla berguedana.

Les 10 sardanes han anat a cura de compositors berguedans: A la Mare de Déu de Queralt, de Josep Farràs; Atmosfera berguedana, de Joan Serra; Corona de Mans, de Martí Villegas; El Balcó de Catalunya, de Joan Benavides; El Quer més alt, de Sergi Cuenca; Els Viaranys de Queralt, de Narcís Mellado; Joiós Centenari, de Lluís Pujals; La Verge i l'oreneta, de Josep Vila amb instrumentació de Lluís Gual; Queralt, de Joan Casas i Queralt al cor, de Robert Agustina.

A banda de les sardanes, aquest primer CD recollirà altre temes amb motius queraltins, com L'oreneta de Queralt, d'Agustí Cohí Grau, i, titulada exactament igual, L'oreneta de Queralt, de Manel Oltra, i Apa som-hi Queralt, de Pere Benítez, i un arranjament de Lluís Gual per cobla de l'Himne de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt, d'Antoni Ribera.

Els impulsors d'aquesta iniciativa van destacar el fet de poder tirar endavant aquest projecte, i van agrair la col·laboració de tothom que ho farà possible i l'oportunitat que suposa per a la cobla. Així mateix, també en van recalcar el vessant solidari, ja que la recaptació de la venda d'entrades del concert es destinarà a ajudar les famílies més necessitades a través del programa Queralt abriga.

Reedició d'un cançoner

El 3 de setembre també es presentarà la reedició del Cançoner de Queralt en CD que havia enregistrat en el seu dia en format de casset l'Orfeó Berguedà. Les activitats sardanistes dins dels actes del Centenari es complementaran amb l'espectacle Retrats d'un sentiment, amb la cobla Marinada i la colla Violetes del Bosc, el 8 de setembre, a les 6 de la tarda, al Teatre Municipal. El mateix dia de la Gala de Queralt al matí hi haurà una audició de sardanes amb la cobla Pirineu al santuari.