Una mirada més poètica i suggeridora que documental sense perdre valor informatiu és la filosofia que inspira la nova temporada de visites estiuenques a Món Sant Benet, que centren el focus en la commemoració del 150è aniver-sari del naixement del pintor modernista Ramon Casas. Sense deixar d'atorgar a la seva musa i esposa, Júlia Peraire, la condició de protagonista i narradora de l'itinerari, que comença avui divendres amb les seixanta entrades del primer dia venudes, l'artista també irromp en el recorregut per un recinte que la seva mare va comprar el 1907 i Caixa Manresa va rehabilitar un segle després.

"Volem fer descobrir al visitant una imatge diferent de Júlia", va explicar Montse Duocastella, coordinadora de Serveis Culturals de Món Sant Benet: "habitualment, és la seva veu la que explica la vida i l'experiència de ser al monestir, però en aquesta nova temporada hi sumem la veu del pintor, que ens parla de la infància, dels seus viatges, de pintura...".

La visita "Ramon Casas i la mirada de Júlia" està disponible fins al proper 9 de setembre, dos dies a la setmana. L'experiència inclou un sopar a la fresca amb ressons modernistes i una ruta per diferents espais de Sant Benet que donaran unes quantes pistes per conèixer la vida de Ramon Casas i Júlia Peraire, que es van conèixer el 1906, van passar tota la vida junts i el 1922 es van casar.

La primera part de la vetllada és el sopar a la fresca que vol recre-ar l'ambient "dels àpats que el mateix Casas podia fer amb els seus amics a Sant Benet", va apuntar Duocastella. Per això, al menú hi ha propostes com un plat de musclos revolucionaris i xampany amb porró, una idea del reconegut cuiner manresà Ignasi Domènech (1874-1956) que "és una picada d'ullet a les fontades que celebraven els obrers". També es podrà degustar "un pernil cuit tallat a làmines que Domènech va idear per al comte Güell". De postres se serveix un pastisset de taronja i fruits secs com a "homenatge a Santiago Rusiñol", amic de Casas, a qui després d'una conferència a l'Ateneu Barcelonès li van preparar aquest colofó per dinar. Aquesta part de l'experiència té lloc a la terrassa posterior de l'edifici de la fàbrica, que "hem renovat i s'hi ha instal·lat una pèrgola".

La visita guiada fa la primera parada a les naus de l'antiga fàbrica de Sant Benet, de la qual Elisa Carbó, la mare de Ramon Casas, era propietària. "Si hi ha molta gent, partim el grup en dos", va comentar Duocastella, amb un decalatge entre l'un i l'altre "de deu o quinze minuts".

Posteriorment, es visiten espais com la Torre de l'Amo, el monestir, l'escala del Palau de l'Abat, on hi ha una pica del segle XVI que els Casas van adaptar com a brollador, i el claustre. "Hi ha indrets que, habitualment, són fora dels recorreguts oberts als visitants", va afegir.

Durant el recorregut, els participants podran conèixer com era la Barcelona del tombant del segle XIX al XX, les tensions entre la classe obrera i la burgesia, la trajectòria reeixida de Ramon Casas, que ja era un pintor consagrat de 40 anys quan va conèixer Júlia Peraire, de 17, la vida al monestir i la relació que van mantenir durant més d'un quart de segle, fins a la mort de l'artista, el 1932. La visita té una durada de 70-75 minuts.