Un festival per buscar la mirada femenina a través de la música. La cantautora Lídia Pujol creu molt, sí, en la sensibilitat, però poc en la qüestió de gènere. "El factor humà és el més important", va comentar a aquest diari un cop va acabar el concert. La reconeguda cantautora va obrir el festival Elles, que ha portat a l'era del Mas de Sant Iscle, a Sant Fruitós de Bages, deu dones que han demostrat durant el cap de setmana el seu talent sobre l'escenari.

La veu més consagrada de les que s'han escoltat a l'Elles, la de Lídia Pujol, va ser el ganxo que va servir per omplir l'era del Mas de Sant Iscle divendres a la nit. Pujol intervé gairebé sempre entre cançó i cançó per parlar de les mal anomenades causes perdudes. Però en el concert que va oferir en el festival, el públic es va trobar una Lídia Pujol amb més ganes que mai de canviar el món.

"Ens parlen sempre que hem de competir. I això configura un món que es vehicula entre dominats i dominadors. Us cantaré una cançó jueva que parla sobre dominacions, tot i que ara ells són els dominadors", va explicar Pujol per introduir una de les cançons del seu repertori. L'espectacle de la cantautora es basa en la seva potent veu. La seva força vocal va ser la protagonista indiscutible del concert. Només estava acompanyada pel so d'un contrabaix, tocat per Miquel Àngel Cordero, per donar més ritme a les melodies que interpretava.

El fil conductor de les cançons era precisament la crítica i la reivindicació. "Us cantaré una cançó titulada Luna de Xelajú, que a Guatemala tothom coneix. Un indret en què el TTIP posa en perill la forma de vida de molta gent", va explicar també amb to reivindicatiu. A part de la crítica, el públic també va poder veure la fascinació de la cantautora per la muntanya de Montserrat. "És impressionant fer el concert amb la muntanya al fons", va exclamar. I és que, tal com va explicar, fa cinc anys que està estudiant al monestir de Sant Benet juntament amb la monja Teresa Forcades. Una explicació de per què posa l'accent, més que mai, en la construcció d'un món "més humà".

La nit, musical i femenina, va continuar amb Wom Trio. Un grup format per tres noies joves però amb molta trajectòria artística. Una proposta compacta, atrevida, sensible i atractiva en tots els sentits, en què van confluir diferents estils, com el jazz, la bossa nova, el soul o el pop a través d'arranjaments propis. Veus i música melòdica que van trobar l'escenari ideal a l'era del Mas de Sant Iscle i que van entusiasmar bona part dels assistents al festival Elles.