La segona vida de la novel·la Cavalls salvatges, reeditada fa unes setmanes per Edicions de l'Albí setze anys després de la publicació amb Columna, tindrà un dels seus moments estel·lars durant La Setmana del Llibre en Català, que se celebrarà del 2 a l'11 de setembre a l'avinguda de la Catedral de Barcelona. Encara sense data confirmada, l'obra de l'autor berguedà figura en la relació de presentaci-ons que es durà a terme durant la 34a edició del certamen, que té garantida la cèntrica ubicació "almenys durant aquesta legislatura", tal com va assegurar el regidor de Cultura Jaume Collboni.

"L'any passat es va parlar de la definitiva consolidació de la Setmana", va explicar ahir el president Joan Sala, i "crec que podem afirmar que és un dels quatre esdeveniments culturals més importants del país". El directiu va afegir que "no podem certificar quanta gent va passar fa dotze mesos per la Setmana perquè es fa al carrer, però sí que podem dir que hi va haver 35.000 persones que van assistir a les nombroses activitats realitzades".

El nou disseny de les casetes dels expositors, que perllongarà l'estètica de la teulada del veí mercat de Santa Caterina, és un dels atractius d'un certamen que compleix una doble funció de fira i festival: moltes activitats gratuïtes per al públic i, també, prestatges plens de novetats i llibres de fons.

La programació al detall quedarà fixada a finals de mes. De moment, ja se sap que presentaran novetat Ramon Solsona (Allò que va passar a Cardós), Natza Farré (Curs de feminisme per a microones), Sebastià Bennasar (Un oceà de memòria) i Silvana Vogt (La mecànica de l'aigua), entre d'altres, a més d'un Cussà que també protagonitzarà una de les tertúlies del cicle de converses Fem una Moritz amb... juntament amb el seu amic Matthew Tree. L'editorial manresana Angle presentarà el Premi Pin i Soler, que ha guanyat Carles Rabassa amb l'obra Cavallers dins la tempesta.

Anna Casassas, guardonada

El Premi Trajectòria compleix enguany dues dècades i guardona la traductora Anna Casassas, responsable del fet que els lectors catalans puguin llegir en la seva llengua autors de la talla de Claudio Magris, Wadji Mouawad, Umberto Eco, Victor Hugo, Georges Simenon i Andrea Camilleri, entre d'altres. Segons el jurat, el premi reconeix "l'excel·lència de la seva feina en un àmbit no prou reconegut, la traducció". L'homenatjada, que serà recompensada amb un dibuix digital de l'artista Jaume Plensa i reconeguda el 7 de setembre a les 19.30 h, va incidir ahir en aquest aspecte: "em fa molta il·lusió rebre el premi, i encara més pel fet que, així, la professió es fa més visible".

Alert i Montoya faran rutes

Els autors dels dos primers llibres de la col·lecció Barcelona Cosmopolis de l'editorial Cossetània, els manresans Josep Montoya i Josep Alert, protagonitzaran 2 dels 13 itineraris que programa La Setmana. Montoya guiarà la ruta La Barcelona francesa (8 de setembre, 18 h), i Alert conduirà el recorregut de La Barcelona jueva (3 de setembre, 11 h). Maria Carme Roca farà l'itinerari d'A punt d'estrena, la novel·la sobre els magatzems de Can Jorba. Les inscripcions es poden fer a partir d'avui a la pàgina www.lasetmana.cat.