Descobertes i apostes consolidades. Amb aquesta combinació es presentava ahir la setena edició del circuit Estepa Mediterrània, una col·laboració entre la Fira Mediterrània i la Casa de la Música de Manresa, que portarà en diferents espais de la ciutat fins a 17 actuacions de l'escena underground catalana i internacional, del 6 al 8 d'octubre.

Segons els organitzadors, l'Estepa és una manera d'ampliar horitzons artístics. Lídia Hinojo, gerent de la Fira, explicava ahir que "tenim col·laboracions amb diferents entitats per oferir diversos circuits. L'Estepa és un dels més consolidats. Ja fa 7 anys que el fem i n'estem molt contents, perquè enriqueix i complementa la programació de la Fira i ens permet apropar-nos a un públic més jove i arrelar-nos a la xarxa de sales". Per la seva banda, Dani Castellano, director de la Casa de la Música manresana, afirmava que "malgrat que la realitat canvia i durant aquests anys hem perdut el Vermell i la Peixera, hem volgut donar la volta a la situació".

És per això que una de les principals novetats d'enguany és la incorporació de dos nous espais exteriors: el parc de la Seu, on s'hi faran espectacles relacionats amb la cultura jamaicana del sound system, i la plaça Europa, en què cinc grups catalans i un de francès -tots ells emergents- tindran l'oportunitat de mostrar el que fan davant del públic i dels programadors que atreu la Fira. Aquest últim espai és fruit de la implicació de la xarxa de totes les Cases de la Música. "Hem volgut anar més enllà", comentava ahir Jordi Planagumà, membre de l'entitat. "Com a xarxa de suport al talent emergent d'arreu del país volem estar en els llocs clau de la música a Catalunya. La Fira Mediterrània és un bon espai per donar als grups regionals l'oportunitat de visualitzar-se". És per això que s'ha fet una tria de cinc conjunts, cadascun d'ells provinents d'una de les cinc Cases de la Música que hi ha a Catalunya. A Soroll Blanc (Terrassa), Hora de Joglar (Girona-Salt), O Val das Mouras (Hospitalet) i Darlas Qwart (Mataró) s'hi afegiran els manresans El Fugitiu i els francesos Scarecrow, que amb una potent barreja de blues i hip-hop arribaran des de Tolosa de Llenguadoc gràcies a un programa internacional d'intercanvi d'artistes a banda i banda dels Pirineus.

Pel que fa a la resta de programació, destaca el triplet català de divendres 7 d'octubre a l'Stroika -Gertrudis, Ebri Knight i Dr. Prats-, els balcànics Fanfare Ciocarlia, el quartet polonès de folk-punk Hanba!, en format cercavila, i la barreja de música tradicional i urbana de Mazagan & Hamid El Hadri.