La pàgina web memoria.cat, de l'Associació Memòria Històrica de Manresa, ha incorporat els arxius sonors de l'entrevista que l'estudiós Joaquim Aloy va realitzar el 10 de juny del 1981 a Josep Gudiol i Ricart per a una ponència sobre el salvament de la Seu de Manresa de l'any 1936. Nebot del conegut Mossèn Gudiol, ànima del Museu E-piscopal de Vic, aquest historiador de l'art i arquitecte va fotografiar les pintures del monestir de Sixena el març del 1936 i les va tornar a visitar després de l'incendi causat per la fúria anticlerical que va seguir a l'esclat de la Guerra Civil Espanyola. Gudiol va participar en l'arrencament i el trasllat a Catalunya dels frescos que ara són d'actualitat perquè des de l'Aragó es reclama que el Museu Nacional d'Art (MNAC) els torni al seu emplaçament original.

En la vintena d'àudios que es poden escoltar a memoria.cat, Josep Gudiol va explicar que el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ventura Gassol, el va cridar per tal que anés cap a Manresa perquè els anarquistes "han començat a tirar a terra" la basílica de Santa Maria, la coneguda Seu de la capital bagenca.

En clau manresana, Gudiol també va recordar en l'entrevista que el 1938 va fer una llarga estada a la ciutat fabricant barracons per a l'exèrcit republicà. En els primers temps de la guerra, el país "va ser el caos absolut" i ni Companys ni Gassol hi podien fer res. Posteriorment, amb la victòria franquista, va emprendre el camí de l'exili, primer cap a França i, més tard, als Estats Units, on va ser nomenat catedràtic a la Universitat de Nova York. Tota una paradoxa perquè l'Espanya feixista li va retirar el títol d'arquitecte, tal com van fer amb Josep Lluís Sert i a Josep Puig i Cadafalch