La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, declarada Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea

L'Acadèmia del Cinema Europeu (EFA) premia la localització del mític rodatge de 'Campanades a mitjanit'

30.07.2016 | 07:43
Interior de la Col·legiata de Sant Vicenç.
Interior de la Col·legiata de Sant Vicenç.

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona rebrà el 22 d´octubre el títol de ´Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea´ per haver estat un dels escenaris del rodatge de ´Chimes at Midnight´ (´Campanades a mitjanit´), d´Orson Welles. Amb aquesta distinció de l´Acadèmia del Cinema Europeu (EFA), l´església de Cardona es converteix en el primer espai emblemàtic per a la cinematografia europea situat a l´Estat espanyol. El mateix títol l´ostenta el Centre Bergman de Fårö, al Centre Memorial Eisenstein de Moscou, la casa dels germans Lumière de Lió, o les escales del Potemkin d´Odessa, entre altres. 25 cineastes europeus de la Junta directiva de l´EFA visitaran Cardona el dia de l´entrega i celebraran allà la seva reunió anual.

La Col·legiata de Sant Vicenç, dins del conjunt monumental del Castell de Cardona, va ser durant dues setmanes de l´octubre de 1964, l'escenari de rodatge del cèlebre film d´Orson Welles ´Campanades a mitjanit´. D´aquell rodatge en van sortir 30 minuts de la pel·lícula, amb presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady i el mateix Welles.

Cinquanta anys després de la seva estrena al Festival de Canes, on va rebre el Gran Premi Tècnic i el Premi del 20è Aniversari del Festival, l´Acadèmia del Cinema Europeu descobrirà una placa commemorativa a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona per deixar constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial per a la història del cinema europeu.

En motiu d´aquesta designació, 25 cineastes europeus, membres de la Junta directiva de l´EFA, presidida per la directora polonesa Agnieszka Holland, acudiran a la ciutat per prendre part en els diferents actes que tindran lloc i celebrar-hi la seva reunió de Junta directiva anual, al Parador de Cardona.

La comitiva cinematogràfica arribarà el divendres 21 d´octubre i serà rebuda pels seus homòlegs de l´Acadèmia del Cinema Català, l´alcalde de Cardona, el director de la Filmoteca de Catalunya i el director de l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural i les entitats promotores de la candidatura. La voluntat de les institucions catalanes és convertir la Col·legiata de Cardona en símbol d´homenatge permanent a Orson Welles.

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona serà la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l´Estat espanyol. El llistat de Tresors de la Cultura Cinematogràfica Europea anirà augmentant al llarg dels anys per posar al mapa aquests llocs especials per la a història del setè art que s´han de preservar per a les generacions futures.

La Col·legiata (o església), dins del conjunt monumental, Castell de Cardona, és un dels edificis més importants de tota l´arquitectura catalana del segle XI i un monument cabdal de Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Habitar amb poesia l´Espai Memòries

El Museu Comarcal estrena avui una producció del Tocats de Lletra que uneix paraula, creació...

Masha Alyokhina viatja al Konvent

Masha Alyokhina viatja al Konvent

La component de les Pussy Riot participarà la setmana que ve a "Art, Activisme i Terrorisme"

El surienc Moisés Galindo publica relats poètics sobre la desaparició del mar d´Aral

El surienc Moisés Galindo publica relats poètics sobre la desaparició del mar d´Aral

L'escriptor i crític literari presentarà dilluns a l'Ateneu Barcelonès el seu tercer llibre de...

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

Masha Alyokhina, membre de les Pussy Riot empresonada per Putin, arriba al Konvent

L'artista, en la seva primera visita a l'estat, participarà la setmana que ve en el festival...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema