La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona rebrà el 22 d´octubre el títol de ´Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea´ per haver estat un dels escenaris del rodatge de ´Chimes at Midnight´ (´Campanades a mitjanit´), d´Orson Welles. Amb aquesta distinció de l´Acadèmia del Cinema Europeu (EFA), l´església de Cardona es converteix en el primer espai emblemàtic per a la cinematografia europea situat a l´Estat espanyol. El mateix títol l´ostenta el Centre Bergman de Fårö, al Centre Memorial Eisenstein de Moscou, la casa dels germans Lumière de Lió, o les escales del Potemkin d´Odessa, entre altres. 25 cineastes europeus de la Junta directiva de l´EFA visitaran Cardona el dia de l´entrega i celebraran allà la seva reunió anual.

La Col·legiata de Sant Vicenç, dins del conjunt monumental del Castell de Cardona, va ser durant dues setmanes de l´octubre de 1964, l'escenari de rodatge del cèlebre film d´Orson Welles ´Campanades a mitjanit´. D´aquell rodatge en van sortir 30 minuts de la pel·lícula, amb presència de John Gielgud, Keith Baxter, Marina Vlady i el mateix Welles.

Cinquanta anys després de la seva estrena al Festival de Canes, on va rebre el Gran Premi Tècnic i el Premi del 20è Aniversari del Festival, l´Acadèmia del Cinema Europeu descobrirà una placa commemorativa a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona per deixar constància permanent del seu valor simbòlic i patrimonial per a la història del cinema europeu.

En motiu d´aquesta designació, 25 cineastes europeus, membres de la Junta directiva de l´EFA, presidida per la directora polonesa Agnieszka Holland, acudiran a la ciutat per prendre part en els diferents actes que tindran lloc i celebrar-hi la seva reunió de Junta directiva anual, al Parador de Cardona.

La comitiva cinematogràfica arribarà el divendres 21 d´octubre i serà rebuda pels seus homòlegs de l´Acadèmia del Cinema Català, l´alcalde de Cardona, el director de la Filmoteca de Catalunya i el director de l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural i les entitats promotores de la candidatura. La voluntat de les institucions catalanes és convertir la Col·legiata de Cardona en símbol d´homenatge permanent a Orson Welles.

La Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona serà la vuitena localització europea en rebre la distinció i la primera de l´Estat espanyol. El llistat de Tresors de la Cultura Cinematogràfica Europea anirà augmentant al llarg dels anys per posar al mapa aquests llocs especials per la a història del setè art que s´han de preservar per a les generacions futures.

La Col·legiata (o església), dins del conjunt monumental, Castell de Cardona, és un dels edificis més importants de tota l´arquitectura catalana del segle XI i un monument cabdal de Catalunya.