Propostes de ball, cançó tradicional, música instrumental, històries d'arrel i polifonia. El cicle Humus, un dels cinc projectes associats de la Fira Mediterrània d'enguany, torna a apostar pel folk català més proper amb set concerts que durant els dies 6 i 7 d'octubre ompliran la seu d'Òmnium Cultural a Manresa, al carrer Sobrerroca 38. Amb una programació basada en la música i la cançó tradicional d'arrel, l'Humus complementarà l'oferta de la Fira amb una gran varietat de grups emergents de l'escena folk del país.

El divendres 7 d'octubre, el cicle off s'obrirà amb una vetllada dedicada al ball, amb els grups Els Amants de Lulú -que barregen música folk europea i música clàssica- Menadre, que des de la Garrotxa aportaran la vessant més celta, i la Cobla la Mitja Lluna, un dels conjunts destacats que, tot i la seva joventut, va guanyar el premi Robert Pellicer de grups emergents de ball folk.

El dissabte, la iniciativa es tancarà amb quatre actuacions: a la delicadesa dels conjunts UNA i Driana s'hi sumarà la proposta més disruptiva, de Marc del Pino Trio, que barreja harmonies del jazz amb la música tradicional catalana i el flamenc. Finalment, el trio Trescant serà l'encarregat de posar punt i final a l'edició d'enguany amb un espectacle de cant tradicional basat en cançons interpretades en català i en occità.

En la presentació del cicle, el director de la Fira Mediterrània, David Ibáñez, ha destacat la importància dels cinc projectes associats, uns «cercles concèntrics que ajuden a la Fira a créixer i a arribar més lluny». En aquest sentit, ha subratllat que l'Humus és una branca estratègica que permet ampliar el focus en la música tradicional emergent i ha agraït la coordinació i la col·laboració del conjunt d'Arrel, que és qui organitza el cicle des de ja fa quatre anys. Tots els concerts seran d'accés gratuït.