Quan hi van anar per primer cop, al poble hi vivien quatre persones. Al tornar-hi, dos anys i mig després, ja no hi quedava ningú. Espés, una petita localitat del Pirineu situada a la Franja de Ponent -dins la comarca de la Ribagorça- torna a ser protagonista de l'objectiu de la càmera d'Isaac Rodríguez, cineasta manresà que, juntament amb la barcelonina Tànit Fernández, va signar l'any 2013 un curtmetratge sobre els quatre últims habitants d'un poble que va començar a quedar-se buit fa 30 anys.

El documental, de 12 minuts, tenia com a protagonistes els dos homes i les dues dones d'entre seixanta i vuitanta anys que encara vivien a Espés. La cinta va permetre als autors donar-se a conèixer amb gran èxit: es va projectar en una cinquantena de festivals i va rebre fins a 14 guardons, entre els quals el premi del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges o el guardó de la mostra de cinema rural Mostremp. Fins i tot va ser seleccionada per exhibir-se al Festival Internacional de Cinema de Canes, dins de la secció Short Film Corner.

El temps, però, passa per a tothom. "La situació d'Espés ha canviat respecte el que explicàvem al curt, perquè ara el poble s'està morint, està desapareixent. Aquest hivern passat va ser el primer en què va quedar totalment deshabitat", explica Rodríguez. És precisament per aquest motiu que els dos cineastes van decidir tornar-hi i llançar-se a rodar el llargmetratge. "La primera vegada hi vam estar només un dia, i en aquesta ocasió hi hem rodat durant un any sencer. Ha sigut molt dur, però ara ja estem en la fase del muntatge", explica el manresà. Si tot va com tenen previst, la primera versió de la cinta estarà enllestida el proper mes de desembre, i el maig de l'any que ve presentaran la versió definitiva a diversos festivals.

Isaac Rodríguez i Tànit Fernández van estudiar Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. L'any passat també van firmar el curt Inamovibles, una peça de 5 minuts sobre el pas del temps a les barraques de vinya, que formava part del projecte Visuals de Manresa. Amb aquest treball, els dos cineastes van guanyar el Premi Regió7 de Comunicació, inclòs en l'última edició dels Premis Lacetània.