En la passada edició de FiraTàrrega, l'artista visual bagenc Quim Moya va fer "de mestre de cerimònies" de la nova aposta del mercat de les arts escèniques: Urban Nation, que reivindicava les diferents manifestacions de cultura urbana, des del hip-hop fins al speed painting (pintura ràpida) en directe, que conrea ell mateix. FiraTàrrega dóna enguany encara més impuls a aquesta proposta, que durant tres dies del certamen (9, 10 i 11 de setembre) convertirà la plaça de les Nacions en un aparador de diverses expressions d'art urbà: tallers i exhibicions de breakdance, una instal·lació de grafit a càrrec de l'artista Tope i l'empresa de pintura Montana Colors de Sant Vicenç de Castellet, i altre cop una proposta multidisciplinària a càrrec de Moya, amb pintura, música i dansa.

Ara bé, FiraTàrrega també ha propiciat que l'art de Moya, nascut a Barcelona, crescut a Cabrianes i actual veí d'Avinyó, hagi creuat l'oceà i aquest agost es desplegui a la meca de la cultura urbana: Nova York. En l'edició de l'any passat del certamen, l'artista bagenc va compartir escenari amb dos ballarins de la ciutat dels gratacels, Ephrat Asherie i Ousmane Wiles, i un representant del festival Summer Stage va proposar-los de transportar el seu espectacle en aquest certamen, que és equiparable al Grec de Barcelona. Summer Stage és organitzat per la Fundació dels Parcs de la Ciutat de Nova York i organitza més d'un centenar d'espectacles (molts dels quals d'entrada lliure) a 16 parcs de la ciutat a càrrec d'artistes de primera línia com Alpha Blondy o The Beach Boys. Moya actuarà els dies 20 i 21 d'agost al parc Marcus Garvey de Harlem, amb una proposta personal, Murmur, que comparteix amb el músic Ravid Goldschmidt. Pel que fa a la part de dansa, en aquesta ocasió compartiran espectacle amb la companyia barcelonina de dansa experimental Iron Skulls.

I tots plegats ja són a Nova York, perquè les actuacions van lligades a una estada de quinze dies per fer una residència artística al centre cultural Snug Harbor, a Staten Island. "Crec que aquesta experiència serà molt interessant", destaca Moya, ja que la peça Murmur l'estan refent amb Goldschmidt i també han d'acabar de conjuntar l'actuació amb els cinc ballarins d'Iron Skulls. Per ara, a causa dels diversos compromisos de cadascú, només han pogut treballar plegats quatre dies a Avinyó, a la residència d'artistes Cal Gras, de la qual és responsable el mateix Moya amb Eva Quintana. A més, també aprofitaran la residència per treballar amb artistes locals, com els ja coneguts Ephrat Asherie, que ha muntat una companyi-a en la qual s'ha integrat Ousmane Wiles.

Amb els seus espectacles de pintura en directe (de 10 minuts o menys), Moya ha visitat l'Índia (on va pintar el retrat de Lewis Hamilton), Tailàndia, Kuwait, el Marroc o Qatar, entre altres països. "Pensava que ja començava a controlar això d'actuar a fora, però Nova York impressiona. No hi he estat mai, i el que tinc a hores d'ara és vertigen i un repte superemocionant al davant", afirma l'artista bagenc. Pel que fa a l'oportunitat que li ha ofert FiraTàrrega, destaca que "és bonic sentir-nos estimats, saber que han valorat la nostra proposta i que ens han impulsat a fer l'intercanvi entre les dues companyies. Per a aquestes experiències no hi acostuma a haver-hi gaire pressupost, però l'experiència és molt fructífera".