Les novel·les no només són per l'estiu. Podem aprofitar la major disponibilitat de temps (o de ganes) per formar-nos, per reflexionar, per integrar tot allò que durant el curs no hem tingut temps de descobrir. Una bona selecció d'assajos i llibres de coneixements ens deixarà preparats per a la tardor vinent.

Kate Bolick - Solterona - Malpaso

Una de les conquestes femenines de l'últim segle ha estat convertir la paraula "fadrina" a "soltera": una dona que simplement no s'ha casat. La periodista Kate Bolick explica la seva experiència en el celibat, cimentant-lo en la biografia d'altres cinc dones que es van construir a si mateixes amb la seva voluntat i idees pròpies com a única guia.

Franz-Olivier Giesbert - Un animal és una persona - Alfaguara

Si el segle XX va ser el dels moviments d'alliberament de la dona, el XXI és el dels animals. Aquest assaig lúcid i accessible part d'un títol que encara xoca amb la ideologia dominant per desenvolupar alguna cosa que la neurociència està dient: no som tan diferents de la resta de les espècies. El gran repte és tractar-les amb la compassió i humanitat amb que exigim ens tractin a nosaltres. Arribarà el dia, ja ho veuran.

Santiago Beruete - Jardinosofía - Turner

Posem que vostè té la sort de posseir un quadrat de terra davant, o darrere, de casa seva. Què faria amb ell? Plantar rosers o conrear tomàquets? Una hamaca o un estany? No és una decisió tan intranscendent com podria semblar. Des de Roma a Versalles o als horts urbans, la història de la humanitat és la història dels seus jardins. I de què fer amb ells.

Alessandro Giraudo - Quan el ferro era més car que l'or - Ariel

L'economia és una cosa seriosa que per això mateix no necessita de tant gràfic i argot per explicar-se. Partint de 60 fets històrics no sempre coneguts, com el cas de Napoleó, que va usar una trama de moneda falsa per destruir l'economia dels seus enemics, la història transcorre davant nostre com davant l'emperador francès. El llibre il·lustra com petits canvis causen terratrèmols.

Ernest P. Fischer - El gat de Schrödinger a l'arbre de Mandelbrot - Crítica

No us preocupeu si aquests noms no li diuen res: aquesta que signa ha hagut de comprovar diverses vegades que estaven ben escrits. Però un cop il·lustrada en ells, gràcies a aquest volum ha descobert que expliquen històries fascinants: res hi ha més emocionant que l'univers, i res planteja més preguntes. Algunes sense respostes. Encara.

Roger Clarke - La història dels fantasmes - Siruela

Malgrat el que s'ha dit anteriorment, hi ha alguna cosa que planteja més preguntes que la naturalesa tangible, i és la intangible. Des del principi dels temps, la foscor ens ha intrigat tant com la llum i els éssers irreals com els reals. Als primers, als seus cercadors, llegendes, creients i adversaris es dedica aquesta història escrita com un ¬relato.