Mil euros. Aquesta és la xifra que s'endurà el vencedor de la 86a edició del Concurs-Exposició d'Artistes Manresans el proper 25 d'agost, una recompensa en forma de dotació econòmica que va desaparèixer del certamen l'any 2010 i que retorna per "fer augmentar el nivell de la participació", segons va explicar ahir Alba Comas, presidenta del Cercle Artístic de Manresa. L'aportació de l'Ajuntament substituirà, com a guardó per al pintor mereixedor del primer premi, al dret de muntar una mostra a l'Espai 7 del Centre Cultural el Casino que, des del 2010 s'atorgava al guanyador.

En els darrers temps, la qualitat global del concurs havia davallat, segons el parer de Comas. De fet, l'anterior màxim responsable del Cercle, Eduard de Pobes, va expressar l'any passat a Regió7 la insatisfacció amb el fet que els artistes més rellevants de la Catalunya Central ignorin la convocatòria i va manifestar el desig de reformar el format de cap a peus. La sacsejada no arribarà tan lluny i es limitarà a dotar el premi econòmic, un canvi significatiu per a aquesta primera edició, que té un total de 46 participants.

"Hi ha uns quants artistes que no van adonar-se de la novetat i, fora de termini, van demanar de prendre part en el concurs, però les bases són clares i no hem concedit cap pròrroga", va apuntar Comas. Les obres s'havien de lliurar a l'organització entre el 5 i el 10 de juliol, i no se'n va admetre cap fora d'aquestes dates. "El nivell ha pujat una mica, però crec que l'any vinent encara serà molt millor", segons la presidenta del Cercle Artístic, que també espera la presència de concursants de fora del territori atrets pel reclam dinerari.

De dos a zero

L'any 2010, Assumpta Pla va obtenir el triomf en la vuitantena edició del concurs i ja no va rebre diners sinó l'oportunitat de fer una exposició individual a l'Espai 7. L'any anterior, el premi havia repartit dos xecs: un de 1.400 euros a l'artista Marina Berdalet, dotat per l'Ajuntament, i un altre de 1.000 euros donat pel mateix Cercle per a Carles Perramon, reconegut amb el segon premi. Una aportació, però, que ja era menor a la de la cita del 2008, quan es van repartir tres guardons amb dotació econòmica per a Elisabet Salat, 1.400 euros; Josep Maria Massegú, 720; i Eduard de Pobes, 500.

El veredicte de l'edició d'enguany es farà públic el dijous de la setmana vinent, a les 19.30 h a l'Espai7, en la inauguració de l'exposició que presenta les obres dels participants, tal com ja és tradicional durant la festa major. Alba Comas va comentar l'encert del canvi de premi perquè "muntar una exposició és interessant per a uns artistes, però no ho és per a d'altres perquè té un cost econòmic". Ara, el guanyador del Concurs d'Artistes Manresans rebrà una quantitat econòmica que Comas espera poder augmentar en properes edicions del certamen, atesa la bona sintonia amb la regidoria de Cultura del consistori i amb la seva titular, Anna Crespo. "Es va deixar de premiar amb diners per la crisi", va manifestar Comas.

Obra nova d'Esparbé

El Cercle Artístic de Manresa també està preparant la mostra El pintor i les models que significarà el retorn de Miquel Esparbé (Manresa, 1942) a la ciutat dotze anys després d'exposar-hi per última vegada. "Ens fa molta il·lusió, i ell també es va alegrar quan li ho vem demanar", va explicar Alba Comas. L'exhibició s'inaugurarà el divendres dia 26 d'agost, a les 8 del vespre, i es podrà visitar fins al 16 de setembre a la sala el Cercle.

L'exposició que el 2004 va commemorar a Art7 els quaranta anys de la seva primera mostra individual figura com l'última vegada que Esparbé va mostrar la seva obra a Manresa. Anteriorment havia protagonitzat dues estades a la Sala d'Art Xipell, el 1997 i 1999. Per a l'ocasió, l'artista ha creat obra nova, que ensenyarà juntament amb altres peces de la seva prolífica trajectòria.