El dolmen de la Llosa de Bescaran, al municipi alturgellenc de les Valls de Valira, va sortir de sota terra l'estiu passat i va sorprendre per la monumentalitat de la seva estructura, que es calcula que té 4.600 anys d'antiguitat. La importància de la troballa ha comportat que enguany l'empresa pirinenca ReGiraRocs, altre cop amb el suport de l'Ajuntament de l'entitat municipal descentralitzada de Bescaran, hagi reprès els treballs; i el monument funerari neolític ha tornat revelar els seus secrets. Ara ja es pot catalogar com el primer dolmen del Pirineu amb sepulcre de corredor. És un tipus de dolmen que fins ara només s'havia documentat a l'Empordà i al País Basc.

L'Alt Urgell, i concretament la Vall del Segre, és el segon territori català amb més monuments funeraris prehistòrics (uns 120), després de l'Empordà. Fins ara, però, al Pirineu només s'havien registrat dòlmens tipus cista (que s'obren desplaçant la coberta superior) o de cambra pirenaica (amb una porta lateral). El sepulcre de corredor està format per una cambra on es feien els enterraments que té accés per una galeria feta amb pedres, coberta i més estreta que la cambra, que travessa el túmul (turó de pedres que cobreix les grans pedres que formen la cambra). "L'any passat ja intuíem el corredor, com una petita estructura que sortia des de l'entrada del sepulcre, i aquest any l'hem posat al descobert", assenyala Gerard Remolins, director de l'excavació, que afegeix que "tard o d'hora havien de sortir aquest tipus d'estructures al Pirineu, i ens ha tocat".

De fet, de cara l'any vinent, la intenció de Remolins és documentar amb detall (dibuixos, planimetries i situació amb GPS) tots els monuments megalítics de l'Alt Urgell, una tasca que resta per fer. Assegura que és urgent dur-la a terme perquè "l'abandonament de les zones rurals fa que el bosc cada cop guanyi més terreny i això malmet molts jaciments". I el cas és que es descobreixen nous dòlmens a la zona cada any: aquest estiu, ara per ara, se n'han registrat tres més.

A banda del sepulcre de corredor, aquest estiu al dolmen de la Llosa de Bescaran s'han descobert també unes 2.000 peces arqueològiques, "cosa que sobta perquè ha estat obert i alterat al llarg dels anys". Ha calgut rebaixar més de mig metre de terra acumulada a la cambra sepulcral i s'hi han trobat ossos sencers (mandíbules, fèmurs...) i aixovar per acompa-nyar els difunts (ceràmica carenada, denes de collaret, unes arracades i un anell de bronze).

L'excavació de ReGiraRocs és, a més, una plataforma formativa i divulgativa. Enguany Remolins ha comptat amb Sara Ubach, com a arqueòloga codirectora; i amb voluntaris com l'arqueòloga manresana Sílvia Culebras.