El dimecres 24 d'agost, en el marc de la Festa Major de Manresa, se celebrarà un acte d'homenatge al periodista manresà Josep Maria Planes (1907-1936). És just el dia que farà 80 anys que el van assassinar a la Rabassada (carretera que enllaça Sant Cugat i Barcelona), a mans de la FAI per la publicació d'escrits de denúncia d'aquesta organització. Bon coneixedor de la realitat de la violència a Barcelona, i compromès amb el país, havia fet articles posant al descobert els moviments anarquistes. L'assassinat va ser la resposta al compromís per escatir la veritat.

L'acte d'homenatge a Planes tindrà lloc a 2/4 de 9 del vespre a prop de la casa on va néixer, al xamfrà del carrer del Born i de la Canal de Manresa. Es farà després de les visites a la Manresa Desconeguda sobre l'oci nocturn a principi del segle XX organitzades a partir de textos de Planes; i consistirà en una lectura de textos del periodista, una breu actuació musical i la col·locació d'un ram de flors davant de la casa on va néixer.

La iniciativa neix de la Comissió Any Josep Maria Planes (juny 2016-juny 2017), formada per un grup d'entitats ciutadanes que pretenen redescobrir l'obra i el personatge a la societat manresana i promoure el reconeixement del destacat periodista com a Manresà Il·lustre. Des del 2 de juliol, Regió7 publica cada dissabte una tria dels 50 millors textos del periodista.