Organitzen el primer curs monogràfic de restauració de gegants i bestiari

Es calcula que a Catalunya hi ha més de 20.000 peces d'imatgeria festiva i a hores d'ara se'n treballen 200

19.08.2016 | 07:37
La geganta vella de Berga
La geganta vella de Berga

Amb l'objectiu de conservar i mantenir en bon estat els elements d'imatgeria festiva que hi ha a Catalunya, la Federació d'Associacions d'Artesans de Catalunya (FAAOC), el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat impulsen el primer curs monogràfic de conservació, reparació i restauració d'elements d'imatgeria festiva.
Aquest curs, adreçat a conservadors, restauradors, dissenyadors, artesans d'ofici en imatgeria festiva, vol donar eines per fer una acurada restauració dels prop de 4.500 gegants, 15.000 capgrossos i 1.500 figures de bestiari que s'estima que hi ha a Catalunya. Ja és obert el període de preinscripció d'aquest monogràfic, que es farà l'octubre i el novembre a l'Escola La Massana de Barcelona.
Un equip de professorat d'alt nivell oferirà una formació exclusiva per restaurar aquests elements tenint en compte les seves singularitats. D'una banda, un ús constant que, a més, es fa a l'aire lliure en la majoria de casos. De l'altra, la varietat de materials amb què estan fetes les figures, des del cartró-pedra a la fibra de vidre. Aquestes especificitats han fet que, en alguns casos, s'hagin fet restauracions poc curoses que han perjudicat l'element festiu.
El monogràfic aplicarà un aprenentatge teòric i crític a aquests tipus d'objectes propis de la cultura popular i tradicional, que combina patrimoni material i immaterial amb continguts propis del folklore. També es farà un incís en la història, en la construcció artesanal, en el manteniment i conservació preventiva i en la conservació-restauració, ja sigui com a reparació i manteniment tradicional artesà o com a conservació-restauració d'objectes artístics.
A banda dels mòduls teòrics, el curs planteja classes magistrals que es faran al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La preinscripció es pot fer al correu electrònic faaoc@faaoc.cat o al telèfon 664 362 120.

Figures centenàries
Actualment s'està treballant en la conservació de prop de 200 figures que són centenàries. Aquesta formació haurà de garantir que les actuacions de restauració i conservació que es realitzin en aquests elements es facin amb màxima cura, per professionals formats, per omplir el buit de control professional i institucional d'aquests elements d'altíssim valor.
Aquest nou monogràfic complementa l'oferta formativa que la FAAOC va iniciar l'any passat amb el Curs de Professionalització d'Oficis (CPO), en el qual van participar 18 alumnes. L'objectiu era tenir una nova fornada de creadors d'imatgeria festiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

Adrià Puntí, durant el concert que va fer l'abril al Kursaal.
El Sielu de Manresa farà 35 anys amb un concert d´Adrià Puntí

El Sielu de Manresa farà 35 anys amb un concert d´Adrià Puntí

Les entrades per a la cita del 18 de novembre ja són a la venda en diferents punts de la ciutat...

Lídia Pujol inicia un Verkami per a la producció d´un nou disc

Lídia Pujol inicia un Verkami per a la producció d´un nou disc

El projecte vol deixar constància de les experiències viscudes durant els darrers 6 anys de gira...

Anul·len la funció de dissabte de ´Hello Dolly!´ de MTM a Solsona

Anul·len la funció de dissabte de ´Hello Dolly!´ de MTM a Solsona

Qui hagi adquirit l´entrada pot canviar-la per diumenge o bé recuperar els diners a l´Oficina de...

Canals & Ribot gravaran el seu primer disc en un directe al Conservatori

Canals & Ribot gravaran el seu primer disc en un directe al Conservatori

Els músics actuaran el proper 20 de novembre i avui es posen a la venda les entrades per al concert

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema