El olivo, d'Icíar Bollaín; Julieta, de Pedro Almodóvar, i La novia, de Paula Ortiz, formen la tripleta de pel·lícules preseleccionades per l'Acadèmia de Cine per representar l'estat espanyol en la propera edició dels Oscar, la número 89.

La candidata definitiva per competir en la categoria de millor film per parla no anglesa es coneixerà el proper 7 de setembre, després d'una segona ronda de votacions dels acadèmics, segons va anunciar ahir la presidenta interina de l'Acadèmia, Yvonne Blake. La lectura de las tres pel·lícules preseleccionades entre els 42 llargmetratges estrenats a l'estat entre l'1 d'octubre del 2015 i el de 30 setembre del 2016, com estipula la normativa dels premis de Hollywood, es va fer davant de notari.

Avançament de les votacions

La segona ronda començarà el 23 d'agost i acabarà el 6 de setembre. Aquest any el calendari de votacions s'ha avançat gairebé un mes amb la finalitat de facilitar la promoció de la pel·lícula en igualtat de condicions a les d'altres països. Fins ara Espanya era "l'últim país en informar" de la seva pel·lícula, va recordar Blake.

La directora de La novia, una adaptació lliure de Bodas de sangre, de Lorca, protagonitzada per Inma Cuesta, Asier Etxeandía i Alex García, ha estat l'única que ha pogut acudir a la seu de l'Acadèmia després de conèixer la notícia. Paula Ortiz va confessar que veu "gairebé impossible" la selecció definitiva, davant del nivell de les altres aspirants. De La novia, que va arribar com a favorita als últims Goya però es va veure superada per Truman, Ortiz en destaca que "en ser un clàssic, és universal".

Icíar Bollaín, des d'Edimburg, on resideix, va opinar que El olivo, una road movie optimista amb la crisi econòmica de fons, "és molt del gust de l'Acadèmia de Hollywood i dels que voten, gent gran a qui li agrada el cinema de valors, de família, amb emoció".

Julieta, d'Almodóvar, és un drama íntim, protagonizat per Emma Suárez i Adriana Ugarte, que exposa la complexa relació entre pares i fills, i que s'inspira en diversos relats de l'escriptora canadenca Alice Munro. Almodóvar, ja oscaritzat, va expressar el seu "profund agraïment" als acadèmics.