Els carrers de Collsuspina van omplir-se de vida durant tot el cap de setmana gràcies al GiraCirc, l'únic festival dedicat al circ de la Catalunya Central. En la segona edició, els organitzadors asseguren que han complert les expectatives, ja que han construït una base que consideren sòlida per fer créixer l'esdeveniment. De moment, han aconseguit convertir-lo en el patrimoni cultural i social més destacat que té la població al llarg de l'any i en un motor de dinamització econòmica.

Segons càlculs de l'organització, enguany el nombre de públic s'ha triplicat. En els tres dies que s'ha allargat el programa, divendres van rebre unes 1.000 persones, dissabte, més de 2.000, i diumenge, prop de 1,000. Unes xifres molt elevades tenint en compte que Collsuspina només té 338 habitants. "Un dels pilars fonamentals que explica per què ha funcionat la idea del GiraCirc és que el poble se l'ha fet seu i s'ha bolcat a participar-hi perquè tirés endavant", explica Xavier Vinuesa, un dels tres coproductors del certamen. De fet, per tal de fer realitat el GiraCirc 58 voluntaris hi han col·laborat, la immensa majoria dels quals viuen al mateix municipi.

GiraCirc va néixer amb la intenció de col·locar Collsuspina al mapa, de donar a conèixer el poble i promocionar-lo amb un esdeveniment cultural potent. "Ho hem aconseguit, però encara ens queda molt camí per recórrer", afirma Joan Castillo, coproductor del GiraCirc. Si de moment ja és el festival més important per a la població, volen que en el futur, quan ja tinguin més anys de rodatge, es converteixi també en "patrimoni del país". El futur, per tant, està assegurat.

En acabar-se els tres dies de feina intensa, els tres coproductors coincideixen a valorar que a partir d'ara han de créixer en la qualitat dels espectacles i en certs punts de la logística, per tal de donar un millor servei al visitant. El creixement, però, no vindrà, diuen, del nombre de dies ni de visitants. "No volem que durant tres dies el poble es converteixi en una gran urbs que compliqui el respecte als veïns i a l'entorn natural", declara Vinuesa.

Pel que fa als aspectes que cal millorar d'aquesta edició, Moi Jordana, coproductor i director artístic, en destaca dos. En primer lloc, la dinamització de l'espai de programadors, una de les novetats d'aquest any, en què "s'ha de prestar més atenció". La idea és que el GiraCirc sigui també un lloc on programadors i creadors es trobin, com una manera de dinamitzar la contractació d'espectacles de circ. Aquest cap de setmana s'hi van inscriure set programadors.

En segon lloc, pretenen millorar la gestió del públic en els espectacles tancats. "Hi ha representacions que necessiten intimitat i s'han de fer en un lloc tancat. Aquest any ens hem trobat que l'espai que tenim aquí s'ha desbordat per tota la gent que hi havia. L'any que ve haurem de pensar a contraprogramar per evitar que torni a passar", exposa Jordana.

A més, afirmen que en la propera edició hi haurà una carpa de circ durant el festival.

El circ per canviar la societat

Més enllà de promocionar el circ i Collsuspina, els del GiraCirc també volen, en la mesura del possible, canviar el món. Per això, en les pròximes edicions es desenvoluparà el projecte del circ social, que consisteix a programar una actuació a càrrec d'un grup format per persones amb problemes d'exclusió social. "Hi ha entitats que fan tallers de circ que serveixen per motivar i despertar la creativitat de persones amb problemes. També volem donar-los una oportunitat", acaba Vinuesa.