Aigua o foc? Heus ací el dilema de la majoria de participants en el concurs de fotografia de la Festa Major de Manresa, que ahir va repartir els guardons de l'edició del 2015 i va inaugurar l'exposició de les obres concurrents a la Biblioteca del Casino (visitable fins al 31 d'agost). Correaigua i festa de l'escuma, d'una banda; correfoc i la mostra que el precedeix dos dies abans, de l'altra. Jordi Forés es va endur el Premi d'Honor del certamen, organitzat per Foto Art i l'Ajuntament, i Joan Ramon Deitx va guanyar el guardó especial de Regió7 amb sengles imatges de foc. Yolanda Pradas i Santi Bajona van obtenir el primer i el segon premi, respectivament, amb instantànies d'aigua i escuma. Empat a 2 sense pròrroga ni penals perquè en el cinquè treball distingit en la convocatòria, dedicat a la FM infantil, Josep Ars va retratar uns nens jugant amb els escacs gegants.

L'altra dilema del tradicional concurs té a veure amb la participació: davallada per avorriment o simple inèrcia pendular? De les parets de la biblioteca penjaran fins a final de mes 66 obres de 18 autors, una xifra "no massa alta", va reconèixer Josep Lluís Garcia, secretari de Foto Art. "Una solució seria que hi hagués més actes que obrissin el ventall de possibilitats per als fotògrafs", va apuntar.

Però com que tot és opinable, Jordi Forés treia ferro a la qüestió i va atribuir el descens -notable, observant que l'any anterior es van recollir 121 obres de 32 autors- a imponderables com les dates en que s'escau la festa major. Autor d'un hat trick de victòries després de vèncer tres anys consecutivament en diferents categories, va explicar que "a vegades tens moltes fotos, però no en veus cap per concursar. Hi ha companys de Foto Art als quals ha passat això". En tot cas, el 2013 només van ser 15 els inscrits: les oscil·lacions estan a l'ordre del dia.

Joan Ramon Deitx recorda que l'asmodeu pesava 140 kg quan va estrenar un dels balls que va executar al Correfoc juntament amb un altre company. "Fa molts d'anys!", exclamava, però l'estima per la festa -"i el fum dels petards", admetia- és innegociable i continua observant aquesta figura del bestiari atentament cada any. Una fotografia presa durant la Mostra del Correfoc del 2015 li va valer ahir el Premi Especial Regió7.

Jordi Forés, Premi d'Honor, va argumentar que "el foc i l'aigua són els elements més plàstics per ser fotografiats". Yolanda Pradas va obtenir el Primer Premi amb l'única bala que va disparar: la festa de l'escuma. "Vaig veure una nena que em mirava mentre es treia les ulleres i es fregava els ulls", va dir. Totes les fotografies sortiran en el suplement de festa major que Regió7 publicarà divendres.