Pel 25è aniversari van estrenar 1714, diari d'una esperança, que ha estat l'espectacle més reeixit del Grup de Dansa Cor de Catalunya, amb el qual van fer un salt qualitatiu que els va portar a actuar arreu del país. És una producció que va obrir la programació de tardor del Kursaal el 2011. I avui, en el marc de la Festa Major de Manresa, l'entitat estrena Somnis, un muntatge amb el qual celebrarà els seus 30 anys. Somnis, altre cop dirigit i coreografiat per Mònica Clarena, és un muntatge de petit format que es basa en coreografies de músiques modernes de diferents grups i solistes catalans.

L'actuació s'ha titulat 30 anys dansant amb el cor, ja que també inclourà un recull de balls dels exdansaires de l'entitat; i a més serà especial perquè s'aprofitarà per fer un homenatge a Carles Martínez, que va ballar durant molts anys amb el Cor de Catalunya i que en va ser director durant un parell d'anys. Martínez, que va ser regidor de Sant Joan, va morir el maig als 47 anys en caure del balcó quan intentava entrar a casa, perquè s'havia descuidat les claus.

L'estrena de Somnis, la primera des de 1714, diari d'una esperança, tindrà lloc a la plaça Major (22 h) després de l'assaig de la Mostra del Correfoc, a càrrec de Xàldiga. L'espectacle, segons Xavier Vera, un dels responsables de l'entitat, "mostra la nostra manera de ballar, que no és ben bé tradicional, sinó que hi aportem un toc propi". El nou muntatge inclou peces basades en cançons com Insomni, de Projecte Mut; i A la vora de la mar, de Gemma Humet i Toni Xuclà. També altres autors, com Pascal Comelade, han cedit la seva música perquè formi part de l'espectacle de dansa Somnis del Cor de Catalunya, que té una durada d'uns 40 minuts. A més, totes les noves peces del muntatge, una mitja dotzena, estrenen vestuari.

Música del correfoc

L'actuació del Grup de Dansa Cor de Catalunya s'arrodonirà fins a l'hora de durada amb una selecció de balls dels exdansaires "que més agraden", apunta Vera. De fet, acabarà amb Foc en dansa, que es basa en la música del correfoc de Manresa. En aquesta part de l'espectacle hi participaran tant integrants de l'actual cos de dansa (format per un grup d'una vintena de persones) i com entre 15 i 20 exdansaires, que van començar a preparar aquesta actuació després de la Fira de l'Aixada.

A més, cal destacar que dos moments puntuals de l'espectacle de dansa de festa major d'avui estaran dedicats al difunt Carles Martínez, i el president de l'entitat, Avel·lí Clarena, entregarà una placa de record als seus familiars. També és previst que representants de l'Ajuntament de Manresa entreguin una placa al Grup de Dansa Cor de Catalunya en commemoració del seu 30è aniversari. La formació va néixer el 1986 amb l'objectiu "d'ensenyar, divulgar i difondre la dansa en general i el folklore català en particular. La seva primera actuació va ser a Sabadell, el dia de Sant Jordi.