La 34a campanya d'excavacions arqueològiques al jaciment de l'Abric Romaní de Capellades ha descobert, al nivell Q, un espai domèstic ben conservat i delimitat, amb fogars, eines de pedra i ossos d'animals de fa 60.000 anys. La troballa, un espai possiblement tancat amb forma d'el·lipsis, ha permès conèixer com era una casa comunal neandertal, com hi vivia l'espècie i com organitzava l'espai, amb tres zones diferenciades. Gràcies a la descoberta, els investigadors han pogut postular que els neandertals tenien estructures i espais similars als de l'Homo sapi-ens: tot i ser espècies paleontològiques diferents, tenien formes de viure i organitzar l'espai similars.

L'equip d'investigadors que treballa a l'abric Romaní ha constatat que un grup humà de l'espècie neandertal, format probablement per un grup d'entre 30 i 40 individus, va organitzar a l'interior de l'abric una zona domèstica per dur a terme tot tipus d'activitats. L'espai estava format per tres fogars centrals i 14 perifèrics que jerarquitzaven la zona. Durant la intervenció s'han observat tres àrees ben definides per a diferents usos i funcions. Les bandes més pròximes i en contacte amb la paret de l'abric haurien actuat com a àrees dormitori. Al mig, hi havien situats els fogars centrals, on es desenvoluparien les activitats domèstiques. En aquest espai, s'ha pogut constatar l'existència d'estructures per dur-hi activitats com covetes excavades a terra, fogars i forats de pal. En aquest nivell, al llarg de tres anys s'han recuperat més de 10.000 restes que donen testimoni d'aquestes activitats: eines de pedra i ossos d'animals. Finalment, la zona més allunyada de la paret s'utilitzava com un abocador d'escombraries.

El director de l'excavació, Eudald Carbonell, va observar que "els autors d'aquestes accions eren comunitats de caçadors de cavalls, cérvols i cabres, també recol·lectors de llenya de pi, entre d'altres recursos vegetals, que es varen establir estacionalment en aquest abric. El foc era l'element central d'aquests campaments, ja que servia per il·luminar, escalfar, coure els aliments i per eliminar les deixalles, a més de ser un element organitzador de l'espai i la socialització", va afegir.