El col·lectiu La Foradada ha editat el primer número d'una nova publicació de divulgació històrica que vol esdevenir una eina de difusió històrica i del medi natural per ajudar a potenciar la recerca a tot el territori proper a Montserrat. Del primer número, que ja es pot adquirir per 4,5 euros, se n'han imprès 300 exemplars i està dedicat de manera monogràfica al reconegut almogàver Bernat de Rocafort, ja que qui fou cap almogàver a la Companyia Catalana d'Orient va tenir els seus orígens a Castellbell i el Vilar.

La publicació La Foradada, que tindrà periodicitat anual, té el suport dels ajuntaments de Castellbell i el Vilar, Sant Vicenç de Castellet, el Pont de Vilomara i Vacarisses. La redacció està oberta a tothom qui vulgui donar a conèixer els seus treballs de recerca, història i documentació sobre l'àmbit del Montserratí.

En aquest primer número de La Foradada, l'historiador local Joan Valls ha documentat l'origen de Bernat de Rocafort, que va ser un dels almogàvers més destacats durant el segle XIV a la Mediterrània al costat de Roger de Flor. El treball de Joan Valls ha permès fer públics els lligams familiars de Rocafort amb l'àrea d'influència del Montserratí. Bernat de Rocafort fou fill dels senyors de Rocafort i castlans de Castellbell, Castellet i Vacarisses.