Els cineclubs de Catalunya enceten avui i fins diumenge la tercera edició de la Setmana del Cineclubisme Català, durant la qual les diverses entitats cinèfiles poden programar a la seu de la Fimoteca de Catalunya, a Barcelona, un tast de la seva oferta. El Cineclub Ateneu d'Igualada, com a entitat guanyadora l'any passat com a millor cineclub de Catalunya, ha proposat la projecció del documental 'A la puta strasse. 2° Acto' (2015), de la igualadina Anna Cervera. El treball es va presentar l'any passat per ser nominat com a millor documental als premis Gaudí. La projecció es farà diumenge (19 h), a la sala Chomón, i tindrà la presència de la realitzadora, del productor Santi Errando Mariscal, d'un dels protagonistes i músic (el trobador Quico Palomar), i de Joan Fitó, del Cineclub Ateneu.

També arran del reconeixement com a millor cineclub, Toni Cuadras, del Cineclub Ateneu, ha format part enguany (juntament amb Pablo Sancho, president de la Federació Catalana de Cineclubs, i Santiago Lapeira, del Col·legi de Directors de Catalunya) del jurat dels premis José María Nunes, que es lliuren avui (18.30 h) a la sala Laya. S'ha reconegut el Cineclub de Granollers i l'escriptor i historiador Romà Gubern. El premi a la millor pel·lícula catalana 2015, escollida directament pels cineclubs és per a La academia de las musas, de José Luis Guerin.

La Federació Catalana de Cineclubs forma una xarxa de 51 entitats, que per a moltes comarques són l'única via per accedir al cinema d'autor i en versió original. El 2015 van acollir més de 84.000 espectadors.