Han tornat de Nova York «supercontents», amb una proposta sòlida per presentar aquest cap de setmana a la 36a edició de FiraTàrrega. «És una alegria, perquè aconseguir això, i en tan poc temps, no sempre és fàcil», apunta l’artista visual bagenc Quim Moya, que és un dels artífexs del muntatge que barreja pintura, música i dansa i que s’oferirà en el marc d’Urban Nation, a la plaça de les Nacions. Aquesta aposta del mercat de les arts escèniques de carrer per reivindicar les diverses manifestacions de la cultura urbana repeteix després de la seva estrena l’any passat, i s’amplia amb propostes al llarg de tota la jornada durant tres dies.

Moya, que l’any passat era el coordinador d’Urban Nation, enguany torna a Tàrrega només per presentar el seu muntatge. «Serà un luxe, perquè tinc moltes ganes de gaudir de la fira». Aquest cop, la proposta que els va fer el director artístic, Jordi Duran, és ajuntar la pintura ràpida en directe de Moya i la música de l’oval (un instrument circular) de Ravid Goldsmith, que ja tenen un espectacle conjunt (Murmur); amb la dansa de la companyia barcelonina Iron Skulls. Després d’una curta estada a Cal Gras, a Avinyó, els artistes van poder compartir quinze dies de residència a Nova York, que els van servir per tal de donar forma a l’espectacle conjunt, i que incloïa l’oportunitat de presentar-lo davant del públic, al reconegut festival Summer Stage.

Aquesta experiència prèvia ha servit, tal com explica Moya, per «comprovar que la peça funciona. Les tres parts estàvem en un moment superefervescent, evolucionant els nostres propis projectes: el Ravid experimenta amb les sonoritats infinites de l’oval, jo estic buscant materials nous (treballa sobre plàstic amb pintura fluorescent) per aconseguir un llenguatge més íntim, i Iron Skulls preparen una peça nova (Kintsugi), que preveuen estrenar a final d’any. Ha estat molt positiu per aconseguir sumar els diferents reptes». L’espectacle culmina amb els cinc ballarins formant part del quadre que pinta el bagenc.

Nova York els ha animat molt, i ara esperen la resposta del públic de Tàrrega. «Estem motivats per donar continuïtat al projecte. El que ens ha aportat la dansa ens ha agradat molt. A més, els ballarins són joves i ens han convidat a participar de la seva energia, i el bullici de Nova York ens ha fet entendre una mica més d’on ve l’art urbà. Tenim la sensació que és una peça molt unida», afirma Moya. De nous reptes ja n’hi ha: la inauguració del nou festival Simbiòtic, d’arts escèniques accessibles.