Porc, xai, pop, conill... podria ser la llista de la compra o el menú de qualsevol restaurant, però són les escultures que es poden veure en la mostra artística anomenada Ser per no ser, que es pot visitar des de divendres a l'Espai 7 del Casino de Manresa. El creador de l'exposició, l'empordanès Carles Piera (Colera, 1985), ha volgut criticar amb les seves escultures el tractament dels animals que acaben als congeladors del supermercat i també reflexionar sobre l'existencialisme d'unes espècies que esdevenen un producte alimentari des del seu naixement.

"Amb el projecte artístic volia dignificar els animals que mengem. Cada espècie representada l'acompanya una maleta que simbolitza la mort, ja que moren de forma indigna en granges i piscifactories", destaca Piera. Tot i que també hi ha quadres, l'obra és eminentment escultòrica i l'artista empordanès se serveix de la carn d'animals reals per donar forma a les seves creacions.

Són animals amb una història al darrere vinculada a la indústria de l'alimentació, que distribueix arreu la carn per ser consumida. Com la calavera de les set vaques que el visitant pot observar, i que van morir per l'efecte devastador d'un llamp mentre pasturaven. "En aquest cas, no van arribar ni a convertir-se en un producte del supermercat perquè el llamp que va caure sobre l'olivera on es refugiaven les va matar abans. La que tenia més edat, i que conduïa les altres, està separada de les resta de calaveres i col·locada en un quadre com a símbol diví", afegeix.

La majoria de peces són animals congelats del supermercat i de carnisseries i que, en alguns casos, fins tenien com a destí les escombraries. Espècies convertides en productes i que, més tard, les mans i la creativitat de Piera els han donat "un valor etern" com a escultures. "He agafat els animals i m'han servit per treure els motllos, que he acabat de retocar amb un procés de modelatge", afirma.

Entre les diferents escultures s'hi pot veure, per exemple, la d'un xai folrat en part per cèntims d'euro, cosa que apel·la que els propietaris de les granges no hi veuen un animal, sinó el rendiment que en podrà treure. "A sobre del xai hi ha 31 euros, que és el que costa quan neix", emfasitza.

L'artista, format a l'Escola Massana de Barcelona, ha volgut posar en valor nou animals que han esdevingut icònics de la industrialització. "Els nens volen ser un lleó, el rei de la selva, i no pas la cabra que ens acabem menjant, tot i que són part de la nostra dieta".