Si l'any passat va ser la cançó d'autor, a través del Club de la Cançó, que va passar a formar part de la programació estable del Kursaal, enguany s'estrenarà el folk que programa d'Arrel i que fins ara havia portat la seves propostes a la seva seu (c/ Sobrerroca) o a la Sala Gòtica de Sant Andreu. L'estrena serà aquest divendres amb un plat fort del gènere, la formació gallega Luar na Lubre en un concert inclòs, també, en la Fira Mediterrània, i que servirà de preàmbul del mercat que se celebrarà del 6 al 9 d'octubre.

El per què del canvi d'espai respon, explica Ignasi Perramon, d'Arrel, a la intenció de poder portar espectacles de mitjà i gran format i, sobretot, de poder programar "d'una manera més regular música folk". La idea és que Manresa sigui la capital de la música d'arrel al llarg de tot l'any no únicament i de manera concentrada els dies de la Fira Mediterrània.

Començar amb Luar na Lubre a la Sala Gran és, segons Perramon, fer-ho amb una banda de "primera fila" que compleix trenta anys als escenaris; una cita "imprescindible per als qui valoren la música celta i la música d'arrel", remarca. La formació gallega oferirà part del seu celebrat repertori celta però, també, peces del seu darrer treball discogràfic, Extra Mundi, on explora el cançoner popular de l'estat interpretant clàssics en sis idiomes diferents com, del repertori català, Rossinyol. La formació, que al llarg dels anys ha renovat els seus components, està integrada per Bieito Romero (gaites, acordió, zanfoña), Paula Rey (veu), Xulio Varela (bouzouki, veu i percussió), Eduardo Coma (violí), Patxi Bermúdez (bodhran, tambor, djimbek), Pedro Valero (guitarra acústica), Xavier Ferreiro (percussió llatina i efectes) i Xan Cerqueiro (flautes). En el concert hi participarà la ballarina Betlem Burset, de l'Escola Mediterrània de Dansa Irlandesa de Barcelona, que ja va actuar amb Carlos Núñez al Palau.

Els dos propers concerts del cicle d'Arrel seran el 5 de novembre, amb el veterà cantautor Jordi Batiste; i el 3 de desembre, amb el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés. "Un històric i un grup emergent", subratlla Perramon. Per a David Ibáñez, director artístic de la Mediterrània, el més important d'aquesta iniciativa és que "tothom cedeix una part del seu espai per arribar més lluny". Així, de cara al primer trimestre de l'any, d'Arrel programarà alguna actuació que formi part del Tradicionàrius amb el mateix objectiu: sumar esforços amb el sector.

Per al Galliner, programadors del Kursaal, explica Joan Morros, la incorporació del cicle folk a la graella estable obeeix a un dels objectius de l'entitat: treballar col·legiadament amb entesos en els gèneres. Això ja passa amb l'òpera (Circuit d'Òpera de Catalunya); el jazz (Gust de Jazz) i la cançó (Club de Cançó).