Troben una de les parets del temple que presidia el fòrum romà de Llívia

Es tracta de l'únic assentament al Pirineu amb una infraestructura d'aquest tipus i "assenyala la importància de la ciutat" a l'època

20.09.2016 | 00:00
Els murs que delimiten la part nord del fòrum de Llívia, que s´han descobert en aquesta campanya d´excavacions
Els murs que delimiten la part nord del fòrum de Llívia, que s´han descobert en aquesta campanya d´excavacions

La darrera campanya d'excavacions que s'està duent a terme al fòrum romà de Llívia ha tret a la llum un mur de grans dimensions que per la seva dimensió i situació, a un extrem del fòrum, podria tractar-se d'una de les parets del temple. De fet, els arqueòlegs ja treballaven amb aquesta hipòtesi gràcies a les prospeccions anteriors, que també van permetre localitzar els extrems del fòrum, just a tocar de l'església, i conèixer-ne les mides: fa uns 42 metres i mig d'ample i podria ser rectangular.
El codirector de l'excavació, Jordi Guàrdia, ha assenyalat que els principals indicis que fan pensar que és un temple són que és "l'habitació més gran" del fòrum i "està centrada a la part nord". A més, afegeix, "només hem trobat delimitació en planta, no està compartimentat, però ara haurem de guanyar fondària per estar-ne més segurs".
L'actual campanya d'excavacions al jaciment romà de Iulia Libica ha deixat al descobert una de les parets del que sembla ser el temple que presidia el fòrum de la ciutat. Guàrdia ha manifestat que en anteriors campanyes ja havien trobat "una ara, part d'una estàtua de marbre i una inscripció". Tot això, assegura que ja "ens feia pensar que hi havia un temple".
El fòrum romà de Llívia és l'únic que es coneix al Pirineu. A Catalunya hi ha altres quatre fòrums, de característiques similars, que es troben en ciutats de la costa. A més, cal sumar-hi també el fòrum descobert en les darreres excavacions als Prats de Rei (Municipium Sigarrensis). El codirector de l'excavació explica que el fòrum de Llívia tindria un temple, una basílica, una plaça central vorejada de porxos i una cúria, "que és on es reunien els òrgans administratius, polítics i religiosos". Tot això, segons l'arqueòleg, "ens assenyala la importància de la ciutat en època romana".
Una dotzena d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona participen en aquesta darrera campanya, supervisada pels arqueòlegs Jordi Guàrdia i Cèsar Carreras. Les excavacions al fòrum romà de Llívia van començar fa gairebé vint anys, després que les obres d'una promoció d'habitatges deixessin les restes al descobert. Fins ara s'han pogut trobar peces de ceràmica, fragments d'estàtues i marbres provinents del Mediterrani o l'esquelet d'un macaco.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultures

La Cubana, amb Mont Plans, estrena un musical en què es riu dels nou-rics

La Cubana, amb Mont Plans, estrena un musical en què es riu dels nou-rics

"Gente Bien" és l'adaptació d'un sainet de Santiago Rusiñol, i narra com una família fa de tot per...

Tocats de lletra compleix deu anys i es consolida com un festival de referència

Tocats de lletra compleix deu anys i es consolida com un festival de referència

La nova edició, que se celebrarà del 13 al 30 d'octubre, proposa un programa amb un munt de creadors

Trobada de Gossos amb els seus seguidors per firmar discos

Trobada de Gossos amb els seus seguidors per firmar discos

El grup serà aquest dimecres a les 6, a la botiga Sibelius de Manresa

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema