La sala manresana Els Carlins respira teatre, i els seus responsables volen encomanar la passió per l'escenari a noves fornades, des dels infants fins als adults. L'oferta formativa de l'entitat, que es va estructurar fa 25 anys i que és hereva d'una tradició de més de cent anys, presenta enguany una proposta renovada amb l'objectiu "d'engrandir el substrat de la casa", destaca Josep Soler, president de Fundació Cultura i Teatre, l'entitat propietària dels Carlins, que no té ànim de lucre.

Després de 25 anys orientats a la formació teatral dels joves, l'oferta formativa s'amplia enguany sota la coordinació de l'actor Ivan Padilla. "Sóc de la casa, jo també he estat alumne dels Tallers de Teatre amb 15 anys", explica qui va començar a fer de professor de les classes dels mateixos tallers fa vuit anys, treballant amb adolescents. Amb la seva implicació, els tallers, agrupats ara amb una sola proposta que els dóna "continuïtat i coherència", inclouen totes les franges d'edat. "Es tracta de donar una nova embranzida a l'oferta, amb un criteri unificat per a tots els grups", apunta Padilla.

A banda de donar cabuda a totes les franges d'edat, la gran novetat dels Carlins és la proposta de tallers monogràfics, molt específics, que seran diferents cada trimestre, i que s'adrecen a persones "que ja tenen un bagatge". Es tractarà de propostes que no s'ofereixen en altres centres formatius escènics de la ciutat. Aquesta oferta s'inicia amb tallers d'interpretació en vers i de teatre dansa. La interpretació en vers s'adreça, per exemple, a persones que escriuen poesia i volen aprendre a recitar-la. I, pel que fa a teatre dansa, és per a gent que ha fet dansa però no teatre o bé a l'inrevés.

Així, l'entitat "vol motivar persones que no estan vinculades als Carlins, i ho facilita el fet que siguin cursos trimestrals", apunta Padilla. Després de Nadal, l'oferta es podria ampliar amb interpretació davant de càmera o dramatúrgia (escriptura de teatre), "que són àmbits desatesos a Manresa", apunta Soler.

Nova dramatúrgia catalana

De fet, la idea que tenen als Carlins és "tancar el cercle". Aquest curs es treballaran preferentment textos de nova dramatúrgia catalana (Esteve Soler, Jordi Casanovas...), perquè "fem teatre i volem difondre la varietat actual, que és de molta qualitat". Es tractaria que, en el futur, els autors de les obres fossin a les aules de la sala del carrer Sabateria.