El que va començar com un "experiment petit i humil" el 2012 s'ha transformat en la diada de les tres eles de la capital de l'Anoia: literatura, lectura i llibres, explica Pere Camps, regidor de promoció cultural d'Igualada. El cinquè Mercat de Lletres arriba dissabte amb una important nòmina d'escriptors, del país i locals, en un exercici per "apropar la literatura a tothom", subratlla Camps. D'aquí la importància per convocar autors i autores (una vintena), per mostrar que són "de carn i ossos". Com els lectors. El Mercat de Lletres igualadí se celebrarà de les 10 del matí a les 9 del vespre al Museu de la Pell i a l'Adoberia Bella.

La idea del Mercat de Lletres és, amb permís de Sant Jordi, "esdevenir el gran dia de la literatura catalana" a Igualada, diu Camps. I fer-la extensible a totes les edats i interessos: "l'important és que la gent llegeixi, sigui quin sigui el format", remarca. I que tothom, aquell dia, pugui trobar la seva cita literària: amb les veteranes Rosa Regàs (que al maig va publicar Amics per sempre, la continuació de les seves memòries) i la puig-regenca Sílvia Alcàntara; amb la jove il·lustradora igualadina Raquel Riba Rossy (1990), creadora del personatge Lola Vendetta, amb més de 143.000 seguidors a Facebook; amb el guionista del Club Super3, Andrés Palomino (a qui presentarà Generació tomàtic l'actor igualadí Joan Valentí) o amb el mediàtic Roger de Gràcia.

El Mercat de Lletres tindrà, també, una presentació col·lectiva d'autors anoiencs (Teresa Roig, Josep M. Solà, Mireia Rubio i Joan Pinyol), batejada Literatura Km O, que moderarà M. Teresa Miret; i un espai infantil (vegeu desglossat). La jornada acabarà amb un recital del poeta Joan Margarit que obrirà el cicle de música i poesia "De pell sensible" (vegeu Regió7 d'ahir).

El Mercat de Lletres l'inauguraran (10.15 h, a l'Auditori del Museu), l'alcalde, Marc Castells, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes; a les 12 h, després de les presentacions de Regàs i Alcàntara, arribarà el torn de l'educadora Alba Castellví, autora d'Educar sense cridar (amb cinc edicions) i que presentarà la mestra Maria Santfores, a l'Adoberia Bella. I allí, a les 13 h, l'il·lustrador igualadí Pau Badia dibuixarà i projectara en directe el seu llibre, Nomdenoia.