"Mai fins ara havia aparegut un document gràfic de refugiats a la Seu. Aquestes dues imatges són una sorpresa majúscula i una alegria immensa. Així qualificava ahir Joaquim Aloy, responsable de Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, un regal inesperat: les dues imatges que acompanyen aquesta pàgina i que des d'ahir es poden veure al web manresà. Són inèdites, corresponen a una data indeterminada entre 1937 i 1938, "quan la Seu ja es destina a necessitats de guerra i es pot dir que està salvada", i les ha facilitat el col·leccionista manresà Joan Vila-Masana i Portabella: "ha fet una aportació extraordinària que s'ha d'agrair. És la millor manera de difondre el passat de la ciutat".

Tot i que no presenten una qualitat "òptima" són, remarca Aloy, "d'un valor documental indiscutible". Durant la guerra, Manresa va arribar a acollir més de 3.000 refugiats distribuïts, explica, "entre diferents edificis públics i privats, entre els quals la Seu". Testimonis recollits a Memòria.cat, com Josep Esquius i Josep Roca, així ho expliquen, però ara, subratlla Aloy, "per primer cop en tenim constància gràfica".

Aloy va visitar l'arxiu de Joan Vila-Masana i Portabella amb la intenció de trobar imatges inèdites de la guerra civil a Manresa. "De la Seu, tenim les de Lluís Rubiralta i les de Josep M. Rosal de l'interior de la basílica, quan va estar a punt de ser enderrocada l'any 1936, amb les imatges posteriors a l'assalt al temple i, sincerament, semblava que ja no hi havia d'haver res de nou". Però, afortunadament, Aloy s'equivocava. N'han aparegut dues. L'autoria de les imatges és desconeguda.