Surten a la llum dues fotografies inèdites de refugiats de la guerra civil a la Seu de Manresa

Memòria.cat publica unes imatges fins ara desconegudes facilitades pel col·leccionista manresà Joan Vila-Masana i Portabella

23.09.2016 | 00:00
Les cuines que es van habilitar per preparar els àpats. Manresa va acollir més de 3.000 refugiats

"Mai fins ara havia aparegut un document gràfic de refugiats a la Seu. Aquestes dues imatges són una sorpresa majúscula i una alegria immensa. Així qualificava ahir Joaquim Aloy, responsable de Memoria.cat, el portal de webs de l'Associació Memòria i Història de Manresa, un regal inesperat: les dues imatges que acompanyen aquesta pàgina i que des d'ahir es poden veure al web manresà. Són inèdites, corresponen a una data indeterminada entre 1937 i 1938, "quan la Seu ja es destina a necessitats de guerra i es pot dir que està salvada", i les ha facilitat el col·leccionista manresà Joan Vila-Masana i Portabella: "ha fet una aportació extraordinària que s'ha d'agrair. És la millor manera de difondre el passat de la ciutat".
Tot i que no presenten una qualitat "òptima" són, remarca Aloy, "d'un valor documental indiscutible". Durant la guerra, Manresa va arribar a acollir més de 3.000 refugiats distribuïts, explica, "entre diferents edificis públics i privats, entre els quals la Seu". Testimonis recollits a Memòria.cat, com Josep Esquius i Josep Roca, així ho expliquen, però ara, subratlla Aloy, "per primer cop en tenim constància gràfica".
Aloy va visitar l'arxiu de Joan Vila-Masana i Portabella amb la intenció de trobar imatges inèdites de la guerra civil a Manresa. "De la Seu, tenim les de Lluís Rubiralta i les de Josep M. Rosal de l'interior de la basílica, quan va estar a punt de ser enderrocada l'any 1936, amb les imatges posteriors a l'assalt al temple i, sincerament, semblava que ja no hi havia d'haver res de nou". Però, afortunadament, Aloy s'equivocava. N'han aparegut dues. L'autoria de les imatges és desconeguda.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 

Cultures

Neix a Manresa un nou projecte cultural per treballar el pensament filosòfic, científic i artístic

Neix a Manresa un nou projecte cultural per treballar el pensament filosòfic, científic i artístic

La primera edició de Cosmògraf, que tindrà lloc del 27 d'octubre al 14 de desembre, reflexionarà...

Santi Arisa celebra els seus 70 anys amb un concert antològic al Kursaal

Santi Arisa celebra els seus 70 anys amb un concert antològic al Kursaal

'1r testament vital' fa un repàs de les composicions de l'artista des dels anys 70 fins a...

compromís per no perdre la memòria

in memoriam ? Direcció i text: Lluís Pasqual. Intèrprets: Joan...

Enllaços recomanats: Premis cinema