Un breu però llaminer aperitiu del que promet ser una Fira Mediterrània compromesa amb la creació col·lectiva, la música i la dansa com a vehicle de connexió. Així va ser la festa de presentació de la mostra al pati del Kursaal, ahir a la tarda. L´actriu Marina Gatell va exercir de mestra de cerimònies d´un «tastet de fira» que va permetre gaudir de la música del cantautor napolità Alessio Arena, de la dansa d´Esvorell i de la rumba de Gertrudis i que va servir per conèixer els detalls de com es prepara el certamen de portes endins.

Gatell, que té família residint a Monistrol de Calders, i que duia el guió escrit a la pell, va posar l´accent en el lligam cultural que suposa la Mediterrània per a diversos dels artistes de la programació, i va donar el to més humorístic a una festa càlida de capvespre, protagonitzada sobretot per la música i que va atraure més i més públic a les portes del Kursaal a mesura que alguns dels manresans que passejaven pel Passeig s´hi apropaven encuriosits.

El músic de Mishima David Carabén i el coreògraf Toni Mira van ser els encarregats d´explicar-hi un dels puntals d´aquesta edició: Cadàver Exquisit, un dels tres espectacles inaugurals i una creació col·lectiva que ha unit els artistes amb Mercè Sampietro, que hi ha posat la veu, i amb el col·lectiu Cabo San Roque, que hi ha afegit la música.

«Un joc dels disbarats en què jo -a partir d´unes fotografies de festa major de Pere Català i Roca- he estat l´encarregat d´escriure un text que des del principi estava destinat a passar per altres mans fins a transformar-se en l´espectacle audiovisual i coreògrafic que serà», va avançar Carabén. Toni Mira, que hi donarà la forma final amb un mapatge a la façana de l´Ajuntament, hi va destacar la participació dels Gegants de Manresa i dels avis de la Nostra Llar de Valldaura, «l´Antonio, la Tomassa, la Rosi i tots els altres», també presents a l´acte d´ahir i que van arrencar en aplaudiments.

La festa, que era la primera vegada que es feia i que volia servir per apropar la programació del certamen al públic de casa, va comptar amb les paraules del director general de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, que va definir la Mediterrània com una cita que es viu «amb passió» per «un grapat de gent meravellosa de la dansa, el teatre, el circ i els titelles».

Per la seva banda, la regidora de Cultura de Manresa, Anna Crespo, va definir la mostra com «la nostra finestra per veure i rebre la cultura mediterrània». El director artístic, David Ibáñez, va celebrar «el caliu i bon rotllo» de la trobada i va remarcar la triple inauguració que viurà la fira el 6 d´octubre: «Hi ha Cadàver Exquisit, però també la dansa de Frikar i l´estrena mundial de Mar de Fuelles, un projecte dels extraordinaris acordionistes Kepa Junkera i Chango Spasiuk». Gertrudis va posar punt final a la festa amb la seva rumba, fent ballar el públic amb dos dels seus nous temes: Aire i Samarreta. Calia acabar a l´hora. Al Kursaal estava a punt de començar L´Avar, amb Joan Pera.