L'abril del 1991, Maria Aurèlia Capmany entrevista Montserrat Roig per a la revista Cultura: parlen, sobretot, del fet de ser dones i escriure. Roig té 45 anys i Capmany 73. Al cap de pocs mesos, ara fa 25 anys, morien totes dues per culpa del càncer. Es coneixien des del 1960, de l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual, i tot i pertànyer a generacions diferents van conrear una amistat que va durar trenta anys. Aquestes dues còmplices són les primeres protagonistes del festival literari Tocats de Lletra de Manresa, que celebra 10 anys del 13 al 30 d'octubre.

'Còmplices' és el lema del festival, que ha buscat més socis dels habituals (les infatigables entitats manresanes) per oferir coproduccions que, després de l'estrena a Manresa, s'exportaran. Tocats, però, manté l'estructura que l'ha situat en el mapa dels festivals literaris del país: exposicions; visions poètiques d'altres territoris (per primer cop, croats); recitals amb potents noms de l'escena (Mario Gas, Montse Guallar o Roger Casamajor); maridatge de música i poesia (per exemple amb Carles Morell i Santi Careta); espectacles amb segell manresà (el grup del Casal Familiar Recreatiu, amb onze històries del col·lectiu 'Narradors Centrals'); i, evidentment, les paraules de reconeguts autors com Màrius Sampere, Feliu Formosa o Marta Pessarrodona, sense oblidar les darreres fornades pòetiques, amb Laura Torres, Núria Domènech i Elena Sixto.

En aquesta desena edició hi ha lloc per homenatjar el desaparegut Carles Hac Mor, per a una conversa amb Roger Mas, per repetir els clàssics 'Venim del Nord, venim del Sud' i el cercatasques, i per estrenar el nou taller de poesia i prosa poètica. I una perla que diu molt de les noves generacions: la poesia d'Irene Anglada (néta de Maria Àngels Anglada) amb el Quartet de Cambra Boccherini (talent jove sorgit del Conservatori manresà).

'Còmplices' són Ivan Padilla, Tàtels Pérez i Mireia Cirera. Ell dirigeix l'espectacle inaugural 'Ens havíem barallat tant!' (13 d'octubre, 21 h, Sala Petita del Kursaal) i elles es posen en la pell i en les paraules de Montserrat Roig i Maria Aurèlia Capmany, respectivament, en un diàleg que Padilla ha creat a través "dels escrits i entrevistes de les autores" i amb la imaginació per retratar "la relació que quedava portes endins". L'espectacle és la primera de les coproduccions del festival, en aquest cas amb l'Espai Betúlia de Badalona, on, després de l'estrena a Manresa, es podrà veure el 27 d'octubre.

La segona la signa el músic Xavier Serrano i La Quota Bastarda en una iniciativa fins ara inèdita en el cicle manresà. Amb el Festival Nacional de Sant Cugat, el Tocats vol desmentir que la poesia no sigui ballable. I Serrano, amb Jordi Segon i Jordi Ribot, han confegit el CD 'Els arbres que m'estimo', on el manresà ha musicat diferents poetes catalans, amb la coordinació literària d'Àngels Gregori, i amb un objectiu ben ambiciós: "obrir la poesia a nous públics". Serrano explicava ahir que l'única condició que li va posar una de les ànimes del festival (Yolanda Esteve, tècnica de Cultura) és que no fos "el típic disc de cantautor". I Serrano ha seguit fil per randa el suggeriment: "onze temes electrovuitanters". Queda dit. El disc, que es presentarà al Sielu (21 d'octubre, 21 h), es repartirà pels instituts de la ciutat. L'espectacle es podrà veure a Sant Cugat el 5 de novembre.

La tercera complicitat porta per títol 'Deshabitades' i té la col·laboració del PEN Català, a qui es destinarà la recaptació aconseguida amb la taquilla inversa. Un projecte poètic multidiciplinari amb quatre poetes, Míriam Cano, Teresa Colom, Àngels Gregori i Sònia Moll, la creadora audiovisual Laura Casaponsa i la dissenyadora Eva Soto. Es podrà veure al Museu Comarcal (22 d'octubre, 20 h).