Seguint un dels processos col·lectius que feien servir els surrealistes a principis del segle XX, la Fira Mediterrània de Manresa tindrà com a espectacle inaugural un 'cadàver exquisit'. Es tracta d'un espectacle confeccionat per quatre artistes -el músic David Carabén, l'actriu Mercè Sampietro, el grup Cabo San Roque i el coreògraf Toni Mira-, la peculiaritat del qual rau en què cadascú ha treballat pel seu compte, sense saber que estaven creant un producte cultural col·lectiu. Precisament, el coreògraf Toni Mira ha dirigit aquest dijous al vespre a Manresa un dels últims assajos de la funció amb un grup de persones grans, que també participaran a l'espectacle, juntament amb els Gegants de Manresa.

El cadàver exquisit és un joc que van inventar els surrealistes a principis del segle XX i que consistia en crear una obra d'art amb aportacions parcials de diversos participants, de manera que l'obra s'anava barrejant i alimentant de forma successiva. A partir d'aquesta idea, la Fira Mediterrània va proposar a quatre artistes catalans que participessin a cegues en la creació d'un dels espectacles inaugurals del certamen. Així doncs, l'obra s'ha anat confeccionat en diferents trams pel músic David Carabén, l'actriu Mercè Sampietro, el grup Cabo San Roque i el coreògraf Toni Mira.

El punt de partida va ser proposat a David Carabén, qui va escriure una cançó-poema a partir d'una fotografia de Francesc Català-Roca on es veu un grup de persones ballant en una Festa Major. La següent artista va ser l'actriu Mercè Sampietro qui, sense saber qui era l'autor del poema, va interpretar-lo i recitar-lo. El tercer pas va arribar de la mà del grup de música Cabo Sant Roque, qui va rebre l'encàrrec d'afegir una composició musical al poema recitat.

El quart i últim pas és el que està duent a terme en aquests moments Toni Mira, qui s'encarrega de crear un espectacle audiovisual i coreogràfic treballant juntament amb un grup de gent gran i els Gegants de Manresa. Precisament, el coreògraf ha dirigit aquest dijous al vespre a la capital del Bages un dels assajos amb el col·lectiu de gent gran, on ha explicat que es tracta d'un "còctel molt interessant, però gens fàcil".

Mira ha relatat que de les intervencions de Carabén, Sampietro i Cabo San Roque n'ha elaborat un audiovisual que es projectarà a la façana de l'Ajuntament de Manresa i interactuarà en directe amb el col·lectiu de gent gran i els Gegants. El coreògraf ha explicat que no és el primer cop que treballa amb un grup de gent no professional i considera que és "molt enriquidor" perquè "te n'adones que a tothom li agrada la cultura i tothom val i té coses a dir". A més, Mira considera que "per a molts col·lectius fer cultura els alegra la vida".

El resultat d'aquest projecte tan peculiar es podrà veure a la Plaça Major de Manresa tres vegades durant la fira (els dies 6, 7 i 8 d'octubre).