L'escriptor berguedà va participar ahir, al Casino de Manresa, en el cicle Pessics de Vida, a través d'una conversa conduïda per una altra berguedana, la periodista de Regió7 Dolors Clotet. Cussà va esgranar capítols d'una vida marcada per l'heroïna, però també per la voluntat de trobar, finalment, el seu espai vital. Un escriptor rebel a qui no li agrada gens ni ser "dolent" ni que així el defineixin. Eva Sánchez va llegir fragments de l'obra de Cussà.

Cussà és un rebel que s´esforça cada dia per ser una bona persona. L´escriptor berguedà es va autodefinir així durant la conversa, a més de parlar de l´addicció a les drogues, de com de difícil va ser sortint-se´n i de com l´escriptura de "Cavalls salvatges" -reeditat enguany per edicions de l´Albí- el va ajudar a tirar endavant. "La literatura i la cervesa m´han salvat de morir jove", va assegurar.

Les deu novel·les escrites, a més de contes, dramatúrgies i poesia, no han estat suficients perquè Cussà hagi rebut encara el reconeixement literari que es mereix. Cussà va admetre que viure a Berga era un acte de fe i que si hagués optar per fer carrera a Barcelona "viuria, no sobreviuria". El seu editor, Jaume Hug, present a l´acte, va lamentar que tot i haver publicat enguany dos títols cap mitjà nacional li ha fet cap crítica literària. La conversa va comptar amb la lectura de fragments de la seva obra a càrrec de l´Eva Sánchez.