Serà a tres quarts de 8 del vespre a la plaça Major de Manresa. A peu dret, entrada gratuïta i obert a qui hi vulgui ser. La nit inaugural de la fira començarà amb un vertiginós espectacle de dansa a la façana de l'ajuntament a càrrec de la companyia noruega Frikar i amb música del trompetista Raynald Colom. Tot seguit, el peculiar Cadàver exquisit, que s'ha creat de manera col·lectiva.

Va anar així: primer van aparèixer unes fotografies d'una festa major. D'aquí en va néixer un poema del músic de Mishima David Carabén titulat Joc d'ingravidesa. L'actriu Mercè Sampietro l'ha recitat i la banda Cabo San Roque hi ha posat el teló musical.

"És un text que jo vaig entendre que parlava de la gent gran, encara que no ho digui directament", explicava ahir a la tarda el coreògraf Toni Mira, que amb aquest material ha assumit la responsabilitat de culminar l'espectacle. Té clar que hi haurà una part de mapping: es projectaran imatges a la façana de l'ajuntament.

També va demanar poder treballar amb els gegants de Manresa i un grup de jubilats. Els assajos han tingut lloc al casal de la gent gran La Nostra Llar del barri de Valldaura, on ahir a la tarda hi havia molta activitat. La de sempre i l'extraordinària.

Un grup de dones xerraven mentre bevien un Bitter Kas, i un grup d'homes jugaven concentrats al billar. Mentrestant, el coreògraf Toni Mira dirigia una desena de jubilats mentre ballaven un pasdoble. Ho feia a la sala on dijous i divendres hi ha sessió de balls de saló.

És possible que a l'estrena de la setmana que ve no hi hagi ni en Carabén, ni la Sampietro, ni Cabo San Roque, que han deixat la seva part feta. Aquella nit, el Gabriel, la Tomasa, l'Antonio, la Rosa, el Ramon... es converteixen en protagonistes.

"Serà impactant!", exclamava Mira mentre donava ordres de com hauran de sortir als balcons de l'ajuntament i, allà, ballar. Des que va rebre la música, el juny, que ha anat creixent la idea.

"El còctel és molt interesant però no ha estat fàcil", explicava ahir a la tarda. "Vaig canviant d'idees i ho anirem polint fins a l'últim moment. Llàstima que no tinguem més temps".

Per sort, Manresa no li és una ciutat estranya, ja que ha participat en les últimes cinc edicions de la fira. També ha dirigit espectacles col·lectius, on han participat criatures i, fins i tot, presoners.

"Quan sigui l'hora de la veritat, escolteu el poema com si fos la primera vegada. I mireu la plaça plena!", els deia amb un somriure. La setmana que ve assajaran per primer cop sur place, a l'ajuntament mateix.

Abans de Kepa Junkera

El resultat es podrà veure tres vegades: dijous, divendres i dissabte (19.45 h) a la plaça Major.

Dijous, la primera nit de la fira, hi ha també un tercer espectacle inaugural. És l'estrena de Mar de Fuelles, que unirà a l'escenari del Kursaal (21 h) dos acordionistes de primer nivell: el basc Kepa Junquera (trikitixa) i l'argentí Chango Spasiuk (chamamé).