Una gran producció del Rèquiem de Mozart, una obra culminant de la música occidental, amb l'Orquestra Unesco Barcelona, dirigida per Gonçal Comellas, un cor amb 60 intèrprets i quatre solistes de prestigi (Maria Mateu, soprano; Laura Vila, mezzosoprano; Beñat Egiarte, tenor; i Pau Bordas, baix) "no sempre està a l'abast de Cardona i la comarca", va subratllar ahir en la presentació Ovidi Cobacho, musicòleg i director de la Coral Cardonina. La formació local també pot donar una sorpresa en el concert que s'ha organitzat per al proper dimecres 12 d'octubre (19 h) a l'església parroquial de Sant Miquel.

L'esdeveniment té finalitats benèfiques (la lluita contra la pobresa infantil de Càritas) i també commemoratives, ja que serà l'acte estrella de la cloenda del 75è aniversari del retorn de les relíquies dels Sants Màrtirs a Cardona. Cobacho destaca la idoneïtat del Rèquiem de Mozart per homenatjar els patrons Celdoni i Ermenter: d'una banda és una missa de difunts i de l'altra és una obra enormement popular per a uns "sants que també ho eren fa 600 anys". A més, el fet que sigui solidari també relliga amb les arrels del cristianisme i l'actual tasca de la parròquia a través de Càritas.

L'acte, promogut per l'Ajuntament i la parròquia de Cardona, la Germandat dels Sants Màrtirs i la Coral Cardonina, s'inscriu dins del cicle impulsat per la Fundació Música Solidària, el BBVA CX i la Fundació Antigues Caixes Catalanes amb la voluntat d'unir música, solidaritat i compromís amb les persones i el territori. Aquest Rèquiem, tal com va exposar ahir Albert Flotats, gerent de Música Solidària, serà el 18è dels 24 concerts previstos en aquest cicle en benefici de Càritas. Encara sense comptar l'actuació de diumenge passat al Kursaal de Manresa, Música Solidària ja ha entregat més de 20.000 euros per lluitar contra la pobresa infantil (també hi ha fila 0). El cicle ja ha passat per espais emblemàtics com la basílica de Montserrat o el monestir de Santes Creus, però el Rèquiem només s'ha escoltat a Terrassa, Sabadell, Granollers i Reus, sempre amb un ple absolut, i ara a Cardona.

Un dels solistes que actuarà, el tenor Beñat Egiarte, va apuntar que la profunditat tràgica del Rèquiem de Mozart sorprèn per qui n'és l'autor, que sempre introduïa en les seves obres "algun punt de conya". Per a ell, la missa de difunts, que el compositor austríac va deixar inacabada i va completar el seu deixeble Franz Xaver Süssmayr, "és molt rodona perquè comença i acaba amb la mateixa música, que té una endiablada simplicitat". Egiarte, que ja ha actuat a l'església de Cardona en un concert operístic que és recordat a la vila, afegeix que "almenys un cop a la vida s'ha d'escoltar".