Les comarques de la Catalunya Central han acollit, durant el període que inclou els anys 2014 i 2015, 140 intervencions arqueològiques desenvolupades pels diferents grups de recerca, arqueòlegs municipals i investigadors a títol particular que duen a terme els seus estudis en aquests territoris. Més concretament, el Solsonès ha acollit 13 d'aquestes intervencions, l'Anoia 25, 33 han estat a la comarca del Bages, el Berguedà n'ha vist 11 al seu territori, 8 el Moianès i 50 Osona, de les quals 25 han estat a la ciutat de Vic.

Els resultats d'aquestes intervencions seran els protagonistes de les IV Jornades d'Arqueologia de la Catalunya Central, que se celebraran a Solsona els dies 14 i 15 d'aquest mes. És una iniciativa dels Serveis Territorials de Cultura que es du a terme cada dos anys i és itinerant.

Enguany, coincidint amb el 20è aniversari del Centre d'Estudis Lacetans (CEL), un dels tres grups rellevants en matèria de recerca arqueològica de la comarca del Solsonèsm fan parada a Solsona i és el Museu Diocesà i Comarcal qui les acull. Per al seu director, Jaume Bernades, la celebració de les jornades "és una fita destacable en la història de la institució equiparable a l'atorgament del premi al millor museu català, l'any 1920 o a la renovació del Museu, l'any 83".

Seran dos dies que serviran per oferir una visió general de la situació de la recerca arqueològica al Prepirineu de la Catalunya Central i per fer-ne un repàs amb l'aportació dels tres grups solsonins -el Grup de Prehistòria i el Servei Municipal d'Arqueologia, a més del CEL- especialistes cadascun en una època concreta. Com a novetat es podran conèixer mitjançant pòsters, instal·lats a l'entrada del Museu, els resultats d'altres treballs o estudis arqueològics de la Catalunya Central, fets recentment o en curs; també es podrà visitar l'exposició "Quan les pedres ens parlen: megalistime a Catalunya".