Són anyades. Com les del vi. I la que marcarà aquesta dinovena Fira Mediterrània serà la dels projectes de proximitat: catalans, valencians i de les Illes, que són, a més, els que estan tibant, i fort, a la taquilla. És un moment dolç per a aquesta escena que reunirà al certamen manresà les estrenes de Chicuelo i Marco Mezquida; Aspencat amb la bagenca Camerata Bacasis; Sanjosex i Carles Belda; Gertrudis; Enric Montefusco (exlíder de Standstill) amb el seu primer projecte escènic; la nova proposta de Rosalia i Raül (Refree), de la cantaora Maite Martín, de Guillem Albà i Clara Peya, de Toni Gomila (recorden Acorar?)...

La fira tindrà avui una triple inauguració (vegeu pàgines 4 i 5). Una de popular, a plaça Major (amb el Cadàver exquisit i la dansa vertical dels noruecs Frikart a la façana de l´ajuntament, tot plegat 25 minuts), i una de sala, al Kursaal, amb nit d´acordions de primera fila amb Kepa Junkera & Chango Spasiuk, ahir a un pas d´esgotar les localitats. L´any passat, la fira en va vendre 12.000. El que també ha penjat el cartell de ple és l´allotjament: «no queda ni una habitació lliure a Manresa i rodalia», explicava ahir el director artístic del certamen, David Ibáñez.

Durant quatre dies, des d´avui i fins diumenge, passaran per la capital del Bages prop d´un miler d´artistes en una de les edicions, com la de la majoria d´edat, amb més actuants. La 19a té, també, més estrenes (38), més compa-nyies (128) i més coproduccions (12) que l´any passat; la xifra de professionals serà d´un miler (a falta de tancar la llista definitiva) amb un augment de programadors del país. La lectura?: «la fira interessa» a casa. De la presència de programadors internacionals destaquen els dels països de l´est, i també dues delegacions, una de marroquina i una d´algeriana.

El canvi de dates a l´octubre, des de fa tres edicions, ha fet que únicament sobrevisqui un envelat, al pati del Casino, que enguany serà d´entrada lliure excepte dissabte, amb la Nit de Ball Folk. La fira guanya dos espais nous: L´Anònima, i el pati de darrere de l'ajuntament. I una part de l´Estepa s´exporta a la plaça d´Europa i al parc de la Seu. L´exterior s´ocuparà... si el temps ho permet.

Els més matiners d´arribar, ahir, van ser els noruecs Frikar, la companyia mallorquina Mariantònia Oliver (que actua avui, en tres funcions -vegeu pàgina 4) i els valencians Taiat Dansa, instal·lats a La Kampana. Però tot i el pes específic de l´escena local, la Mediterrània veurà també el fenomen Rozalén; la fanfàrria balcànica més famosa del món, Fanfare Ciocarlia; el congolès Baloji; el libanès Bachar Mar-Khalifé; els virtuosos castellans Fetén Fetén; i noms que inicien trajectòria internacional, com els algerians Djmawi Africa; els marroquins Mazagan; el sextet de Salento Kalàscima, i la col·laboració entre el grup folk d´avantguarda bretó Spontus i el graller català Manu Sabaté.