F

eia disset metres de llarg per set metres d'ample i, per elaborar-la, van caldre cinc hores de feina i dues tones i mitja de materials, entre els quals 12.000 caps de clavell i uns 500 caps de gerbera. La catifa de flors amb la imatge del cartell d'enguany de la Fira Mediterrània -dissenyada pel muralista italià Agostino Iacurci- va ser la protagonista, ahir, a l'espai de la Plana de l'Om, on va atreure l'atenció de moltes persones. Alguns fins i tot es van animar a col·laborar durant el procés de creació; d'altres van observar-la i fotografiar-la un cop acabada. A quarts de 8 del vespre, però, un seguici de diversos col·lectius de cultura popular va passar-hi per sobre i la va desfer, tal com ja estava previst.

"Una catifa de flors comporta setmanes de preparació, però és una mostra d'art efímer, i la desfeta en forma part. Preferim que la desfaci un seguici de cultura popular que no pas una brigada de l'Ajuntament", comentava ahir a la tarda Àngel Gallard, vicepresident de la Federació de Catifaires de Catalunya. Precisament, una cinquantena de membres d'aquesta entitat -que forma part d'una Comissió Internacional i, abans de ser a Manresa, va col·laborar al Flower Carpet de la Grand Place de Brussel·les- van ser els encarregats de l'elaboració, que va començar a les 8 del matí i es va allargar fins a quarts de 2 del migdia.

Vinguts d'arreu del territori -Caldes de Montbui, Arbúcies, Blanes, la Garriga, Badalona, Ripollet, Sant Sadurní d'Anoia o el barri del Raval de Barcelona-, els integrants de la federació van arribar a la capital bagenca als voltants de les 6. Després de descarregar-ho tot, va començar el procés de traspassar el disseny del paper a terra, quadricular-lo, marcar el dibuix amb guix, tallar les flors, preparar el material i, finalment, col·locar-lo. "Tot això atrau molt; sempre hi ha més gent veient com construïm una catifa que no pas mirant-la després", assegurava Concepció Deu, integrant de l'entitat.

De fet, aquesta és la primera vegada que la Mediterrània inclou l'elaboració d'una catifa de flors. "Aquest any hem col·laborat amb l'obra del muralista que ha dissenyat el cartell i, tal com passa amb la música i la dansa, nosaltres oferim que altres manifestacions artístiques entrin al món de les catifes per plasmar les seves produccions", deia Gallard.