Mentre els responsables de la Fira Mediterrània celebraven ahir que l'ona expansiva arriba cada cop més lluny -creació catalana, internacionalització, participació ciutadana, més del 80 % d'ocupació als espectacles de pagament...-, la ciutat extreu conclusions en clau local, com la necessitat que l'antiga fàbrica de l'Anònima esdevingui a mitjà termini un pol capital d'activitat cultural. La dinovena edició del certamen va tancar portes ahir al vespre unes hores després que David Ibáñez, director artístic; Lluís Puig, director general de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya; i l'alcalde Valentí Junyent concloguessin el balanç final amb una nota molt alta. "El que toca millorar ho començarem a valorar aviat quan fem la revisió en clau interna", va afegir Ibáñez: "si fa un any, en aquesta mateixa roda de premsa, m'haguessin dit que la Taverna seria gratuïta, no m'ho hauria cregut. I al final ha estat així".

La Mediterrània creix endins i enfora. Pel que fa a la programació, el director artístic de la fira va valorar positivament que "la nostra àrea d'influència" s'estengui a les Illes Balears i el País Valencià, i va citar els noms de Toni Gomila, Aspencat, Joana Gomila i Carles Dènia, entre d'altres, com a exemple de "la circulació de talent".

També va esmentar que la fira s'implica cada cop en més encàrrecs de creació col·lectiva, com els de Belda i Sanjosex, Chicuelo i Mezquida i, entre d'altres, el duet format per Chango Spassiuk i Kepa Junquera, que "farà una gira mundial el 2017". La tercera pota de la satisfacció és la presència de convidats internacionals, com Frikar Dance, Fanfare Ciorcalia i Baloji, entre d'altres.

Rehabilitar l'Anònima

Ja hi ha dates per a les noces de porcellana, que és com s'anomena la celebració dels vint anys. La Mediterrània de les dues dècades se celebrarà del 5 al 8 d'octubre del 2017, pràcticament els mateixos dies que enguany. Una efemèride que serà important en la segona vida de l'Anònima, una fàbrica que va ser alhora central elèctrica i espai de producció tèxtil.

En la Mediterrània d'enguany, els patis del recinte han acollit les funcions de dos espectacles: Pluja, de Guillem Albà i Clara Peya, i El somni de Gulliver, de Roland Olbeter. Una experiència positiva que segurament es repetirà d'aquí a dotze mesos en el marc de la reconversió de l'indret -1.880 m2 de superfície construïda- en una residència d'entitats culturals i un escenari per a la programació d'espectacles.

"La inversió necessària és molt elevada", va explicar Valentí Junyent: "el vintè aniversari de la fira el 2017 i la capitalitat cultural de Manresa del 2018 seran dues fites que ens permetran incloure partides pressupostàries destinades a la rehabilitació de l'Anònima". Per la seva banda, la regidora de Cultura del consistori de la capital bagenca, Anna Crespo, va apuntar que "primer redactarem el pla d'usos i després emprendrem la restauració". La nau principal "té la teulada en bon estat, hi ha només un parell de degoters, però cal actuar en la resta".