Què es pot fer amb projectes escènics que no compleixen, formalment, els estàndards de durada i d'escenari però que són innovadors, de qualitat i diferents? Doncs encabir-los en un test. I deixar que floreixin. Això és el que passarà, aquest cap de setmana a Avinyó, en el primer Test, Festival d'Arts Intenses, de Prop i Curta Durada, que promou l'Ajuntament bagenc amb la xarxa Testimoni Escènic, un projecte que dóna suport a la producció i a la difusió de les arts escèniques a través de residències i preestrenes a la comarca. Testimoni Escènic va començar a final del 2012 amb tres municipis; el proper gener en sumarà onze.

El festival Test treu el cap, precisament, per donar cabuda "a les propostes menys convencionals i de nous llenguatges que es presenten a la convocatòria de Testimoni Escènic però que en aquest projecte no hi tenen un encaix", explica Quim Moya, director artístic del nou festival. La xarxa Testimoni Escènic funciona a través de dues convocatòries anuals, i el jurat de principi d'any, amb "l'energia renovada del Cesc [Francesc Serra, regidor de Cultura i Patrimoni d'Avinyó], va decidir tirar endavant aquest nou festival".

El primer Test se celebrarà en diferents espais del Centre Cívic Can Tutó d'Avinyó: pati, terrat, lavabo, aula de música... i tindrà la participació d'una desena d'artistes que, dissabte, actuaran simultàniament de les 5 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. Hi haurà dansa, poesia, microteatre, visuals, música... peces amb una durada màxima de 30 minuts que habitualment, explica Moya, "no solen entrar en una programació convencional".

El festival, però, tindrà música per obrir (divendres) i per tancar (dissabte). Divendres amb TaHaDi (Víctor Lalauze, Nacho Peres Osia i Ravid Goldschmidt), amb un concert de sonoritats tel·lúriques; i dissabte amb Astrio (Santi Careta, Santi Serratosa i Arecio Smith), que portaran la seva darrera creació, Made in China. Aquesta serà l'única proposta del festival Test que se celebrarà al Local Catalunya. Però amb una disposició especial de l'escenari i dels artistes.

La programació del festival inclou artistes del país, italians, bascos i projectes amb implicació de la Catalunya Central, com la Cia Dara o La Guàrdia Reial). Sense oblidar els artistes avinyonencs "no per fer localisme", subratlla Moya, sinó per "qualitat, reconeixement i trajectòria". Noms com Clara Gavaldà i Santi Careta amb Astrio. El cartell surt d'una convocatòria oberta, de la col·laboració amb el Festival Píndoles i de la tria dels seus promotors. I ja han iniciat contactes per col·laborar amb la Nau Ivanowv o Escena Poblenou. I si bé Avinyó és la seu del primer Test, la intenció del seus promotors és "expandir-se" a altres poblacions que formen part de Testimoni Escènic.

Per a Moya, el Test vol ser atreviment però, sobretot, "cultura i sensibilitat. Si ho vols fer, fes-ho". El Test es planta ja divendres.