El missatge de fusió entre la tradició i la modernitat que la Fira Mediterrània de Manresa ha escampat als quatre vents viurà un nou capítol demà, dimecres (18 h), al teatre Kursaal amb la posada en escena de l'espectacle de música i dansa 7 textures vives, una producció del teatre Cirvianum de Torelló que arriba a la capital bagenca en el marc del 65è aniversari del Grup Sardanista Dintre el Bosc. "Animem tothom a venir perquè és una proposta apta per a tots els públics, que pot agradar tant als grans com als petits", van afirmar ahir Rosa Serra i Montserrat Sala, membres de la junta de l'entitat en la presentació de l'efemèride. Les entrades estan a la venda per un preu de 15 euros (12 euros amb el carnet del Galliner i tant per als més grans de 65 anys com per als de menys de 25) i es poden adquirir a les taquilles, el web www.kursaal.cat i el telèfon 93 872 36 36.

Tenir la capacitat de crear la música del teu propi casament és tot un luxe que es va permetre el reconegut compositor osonenc Xavier Capdevila fa dotze anys. La banda sonora de l'enllaç es va afegir al calaix de peces que durant la primera dècada del nou segle va escriure l'autor de Torelló, fins que va creure arribat el moment de donar-li forma d'espectacle escènic. Amb la decisiva intervenció de Pep Tines, tècnic municipal i responsable del Cirviànum, va néixer 7 textures vives, que uneix conceptes com la música de cobla, la dansa contemporània i el cant coral. Un muntatge amb una quarantena d'artistes que sortirà de la localitat de la plana vigatana per primer cop per exhibir-se a Manresa.

"En Capdevila ha escrit sardanes, però també sempre intenta portar la música tradicional al terreny de la contemporaneïtat", va explicar Pep Tines, que es fa càrrec de la posada en escena. Sobre la fusta, 7 textures vives esdevé un espectacle profundament modern gràcies a la Cobla Lluïsos de Taradell, l'Agrupació Sardanista de Torelló i mitja dotzena de ballarines que executen unes coreografies dissenyades per Anna Fontanet i la santjoanenca Nàdia Pesarrodona. La direcció musical la signa Esteve Molero i en l'equip tècnic hi ha professionals de la talla l'il·luminador Antoni Font, que treballa amb grups com Obeses.

Una vintena de cantaires

La principal novetat del bolo manresà serà la presència sobre l'escenari de la vintena de cantaires de la coral del Grup Sardanista Dintre el Bosc, una secció de l'entitat que es prodiga poc en públic. "No tenim cap problema per ballar, és el que fem habitualment", va apuntar Montserrat Serra, "però cantar, i al Kursaal, imposa una mica". L'esperit decidit que sempre mostren els responsables de l'entitat, però, traurà del mig les pors escèniques prèvies d'una colla que disposa de la direcció de Laia Giral i Mariona Soldevila. La proposta de 7 textures vives es completa amb la projecció d'un mapatge i poesies de Salvat-Papasseit, Martí i Pol, Vinyoli i Estellés, entre d'altres.

7 textures vives posarà en escena set peces de música i dansa, cadascuna d'elles amb una història particular com l'esmentada composició nupcial. El general Moragues, per exemple, està dedicada a la lluita de Catalunya per la seva llibertat, va indicar Tines. Cinquantenari Torelló va ser un encàrrec per a la celebració del mig segle de l'agrupació sardanista local, una obra on Jordi Campos toca la barítona, un instrument gens habitual. La balada de les Gambires va sorgir "de la commoció per la mort d'una veïna jove", va afegir. Els Lluïsos de Taradell adopten per a l'espectacle el format de Tarasca, "el conjunt habitual que interpreta sardanes juntament amb altres solistes que donen cos a una banda de ball tradicional", segons Pep Tines. El gruix de la producció implica una despesa que en complica l'exportació. La de demà serà una ocasió única per gaudir-ne a Manresa.