Fa vint anys, El Galliner demanava dues mil pessetes a canvi d'una entrada per a la inauguració futura d'un teatre que no era sinó aleshores un cadàver al centre de la ciutat. Dues dècades després d'aquell acte de fe, ara la crida ciutadana és per a la producció d'un documental que narrarà la singular història de la recuperació del Kursaal i la no menys particular manera de gestionar-lo en què el voluntariat juga un paper decisiu. Dimarts vinent, a les 18 h, s'activarà el compte enrere d'una campanya de micromecenatge que busca 35.000 euros -la meitat del cost total del projecte- en aproximadament un mes. "Creiem que és factible trobar dues o tres mil persones que hi vulguin col·laborar", va afirmar ahir Joan Morros, responsable d'El Galliner.

El Kursaal va néixer el 1927, va agonitzar els anys 80 i va ressuscitar el 20 de febrer del 2007 convertit en un dels equipaments d'arts escèniques capdavanters del país. Per commemorar el desè aniversari, entre altres actes s'està elaborant un documental amb minutatge televisiu -aproximadament una hora de durada- a càrrec de Paral·lel 40, la productora de Joan González, president del festival Docs Barcelona, que organitza el cicle El documental del mes en vuitanta sales d'arreu de l'estat, entre les quals l'Espai La Plana de la capital bagenca.

"Darrerament estem veient com molts ajuntaments, entre ells també el de Manresa, fan pressupostos participatius per demanar a la ciutadania en què s'ha d'invertir una part dels diners públics", va apuntar ahir Jordi Basomba, gerent de l'empresa municipal Manresana d'Equipaments Escènics, recordant que el nou Kursaal ja va ser, en el canvi de segle, un projecte que va implicar la població. El consens polític va fer possible una inversió de 12 milions d'euros que va servir per rehabilitar el vell teatre i convertir-lo en el que és probablement el principal focus cultural de la Catalunya Central.

"El documental és a hores d'ara en fase de localització d'escenaris, i s'estan veient espais com l'Auditori Sant Francesc, els Tallers Sanllehí i la fàbrica de l'Anònima, entre d'altres", va comentar Morros. La direcció del documental és d'Èric Motjer, reconegut pel seu treball en camps com el videoclip musical. "Creiem que és una història que, centrada a Manresa, pot tenir interès per veure's a tot arreu", va anotar Basomba.

El pressupost necessari per afrontar el projecte Tu ets la màgia del Kursaal és d'uns 70.000 euros, la meitat dels quals han de sortir de la iniciativa institucional i empresarial, segons el gerent. L'altra 50 per cent es vol que impliqui a la ciutadania, i per això s'ha establert un seguit de recompenses -com en tot projecte de micromecenatge- per a les persones que vul- guin fer aportacions d'entre 6 i 30 euros (i que es detallen en el requadre adjunt). La campanya es clourà el dia 20 de novembre.

El documental s'estrenarà el dimarts dia 14 de febrer del 2017 (21 h), en el marc dels actes de celebració del desè aniversari de la reobertura. L'endemà es faran dues projeccions més (18 i 20 h) d'un llargmetratge que aplegarà entrevistes, imatges històriques i testimonis diversos de les activitats que s'han realitzat en els darrers 21 anys, abans, durant i després de la reconstrucció del teatre del passeig de Pere III.

Després de l'estrena a Manresa, la cinta anirà a festivals de documentals i també es pensa en l'emissió per TV3. "Hem parlat amb ells", va afirmar Basomba, "i ens han comentat que volen estar a prop del projecte", encara que això no suposa prendre part en la producció. La presència ciutadana activa en la reivindicació de la necessitat de reobrir el Kursaal i el protagonisme dels grups assessors, que fan una feina altruista, en l'elaboració de la programació generen una certa èpica de la democràcia participativa que fa transcendir la història de l'àmbit local a l'universal. Tant Morros com Basomba exposen el model manresà en xerrades arreu de l'estat, i alguna vegada a l'estranger convidats per institucions interessades a tenir informació de primera mà d'aquesta metodologia.

"Regió7 va publicar una enquesta on el Kursaal apareixia com un dels motius de satisfacció dels manresans", va explicar Morros: "segur que hi ha gent que encara no coneix la història que narrarà el documental". Per un mínim de quinze euros, tothom es podrà endur una còpia del llargmetratge a casa.

El desè aniversari viurà un altre dels moments culminants el 20 de febrer amb l'espectacle que està preparant el dramaturg i director manresà David Pintó, que tindrà l'ajudantia de Cristina González. "Serà un muntatge molt potent, amb moltes sorpreses, i que jugarà una mica amb la nostàlgia", va comentar Jordi Basombai tal com va avançar Regió7 fa unes setmanes. David Pintó va ser un dels fundadors del Galliner al final del 1995.