En concedir a Bob Dylan el premi Nobel de literatura, l'Acadèmia Sueca va distingir per primer cop ahir un cantautor, una elecció inesperada i que, de passada, rescata les lletres nord-americanes dues dècades després del triomf de la novel·lista Toni Morrison el 1993. Dylan ha creat "noves expressions poètiques dins la gran tradició de la cançó nord-americana", va destacar el veredicte d'un premi per al qual sonaven en les travesses prèvies el sirià Adonis, el japonès Haruki Murakami, el kenyà Ngugi wa Thiongo i el nord-americà Philip Roth, entre altres.

La secretària permanent de l'Acadèmia, Sara Danius, va defensar en declaracions posteriors als mitjans suecs la condició de poeta de Dylan, i va recórrer a l'exemple dels antics grecs com Homer, que escrivien poesia per ser escoltada i interpretada: "pot i ha de ser llegit", va manifestar. "Bob Dylan és un gran poeta en la gran tradició de la llengua anglesa des de William Blake en endavant", va dir Danius, i va remarcar que ha barrejat la música popular del blues del Delta i el folklore dels Apalatxes amb el simbolisme de Rimbaud, a més de reinventar-se i de construir una nova identitat.

Encara que l'Acadèmia sempre insisteix que no premia ni corrents ni païs0s, la seva elecció continua la tendència iniciada l'any passat -el primer de Danius com a secretària- amb el premi a la bielorussa Svetlana Aleksievitx i un gènere no reconegut: el reportatge periodístic. Premiar Dylan suposa, en certa manera, tancar la polèmica oberta fa vuit anys, quan el secretari de l'Acadèmia, Horace Engdhal, va criticar la "insularitat" i el paper marginal de les lletres nord-americanes en la literatura mundial per justificar l'absència de guanyadors d'aquest país en els últims temps. Ahir, el món de la música i del cinema de Hollywood aplaudien Dylan. Obama, també, i el definia com un dels seus "poetes preferits".

L'elecció del cantautor va sorprendre a Estocolm malgrat que feia anys que despuntava com un seriós candidat, i va augmentar les especulacions sobre el fet que l'inusual endarreriment d'una setmana en l'anunci del guardó, justificat per raons de calendari, obeïa a una falta de consens a l'Acadèmia. Danius va desmentir els rumors i va destacar el "gran consens" per Dylan, que, amb algunes excepcions, es pot aplicar també als principals mitjans suecs, que van qualificar la designació d'"arriscada" i "sorprenent".

Impacte en la música popular

Nascut el 24 de maig del 1941 a Duluth (Minnesota), en una família de comerciants jueus, com a Robert Allen Zimmerman, l'interès de Bob Dylan per la música popular nord-americana -en especial per Woody Guthrie- es va despertar a la seva adolescència, així com per la generació Beat i els poetes modernistes. Dues dècades després, quan ja s'havia traslladat a la ciutat de Nova York, va començar a gravar discos, que van tenir un impacte decisiu en la música popular, com Bringing It All Back Home, Highway 61 Revisited i Blonde on Blonde, que van tenir continuïtat en anys posteriors amb obres com Oh Mercy, Time Out Of Mind i Modern Times. L'Acadèmia Sueca va assenyalar que Dylan toca en les seves lletres temes com les condicions socials, la religió, la política i l'amor, i que aquestes han estat editades de forma regular en llibres. També va destacar la seva versatilitat, que inclou la pintura i el cinema. Autor d'un llibre experimental, Taràntula (1971), i d'una recopilació d'escrits i dibuixos dos anys més tard, també va publicar una autobiografia el 2004, batejada Crónicas.

"Dylan té l'estatus d'una icona. La seva influència en la música contemporània és profunda i és objecte d'un corrent constant de literatura secundària", va sostenir l'Acadèmia. El compositor nord-americà rebrà els 8 milions de corones sueques (uns 820.000 euros) amb què estan dotats els premis Nobel, en la cerimònia que se celebrarà el 10 de desembre a Estocolm. Hi anirà Dylan a recollir el Nobel? No ho va fer ni amb el Príncep d'Astúries el 2007, ni amb el Pulitzer, el 2008. En ambdues ocasions l'artista tenia concert. Segons la seva web, el 10 de desembre Dylan no té compromisos.