L'Acadèmia Sueca ha renunciat a comunicar directament al nord-americà Bob Dylan que ha estat distingit amb el Nobel de literatura d'enguany després de quatre dies intentant posar-se en contacte amb ell, sense èxit.

Així ho va revelar ahir a l'emissora de ràdio pública de Suècia Sara Danius, la secretària permanent d'aquesta institució que tria cada any el guanyador del Nobel en aquesta categoria.

Els representants de l'Acadèmia Sueca han parlat amb l'agent del músic i amb altres persones del seu entorn, però no han pogut parlar amb Dylan, que tampoc ha fet cap declaració pública ni ha fet cap comentari en els concerts que ha fet els últims dies. Danius va assegurar no estar preocupada tot i que encara no se sap si el músic acceptarà el premi o acudirà a Estocolm a recollir-lo el proper 10 de desembre. "Tinc el pressentiment que Bob Dylan podrà venir. Puc equivocar-me, és clar, i seria una llàstima, però en qualsevol cas la distinció és seva i no podem responsabilitzar-nos del que passi ara. Si no vol venir, no vindrà, serà una gran festa igualment", va afirmar Danius.

Només dues persones han rebutjat el Nobel de literatura en més d'un segle d'història: l'escriptor rus Boris Pasternak, el 1958, forçat per les autoritats soviètiques, tot i que el va acceptar més tard; i el francès Jean Paul Sartre, el 1964, per la seva política de refusar qualsevol tipus de distinció. En una controvertida decisió l'Acadèmia Sueca ha premiat per primer cop un cantautor, Dylan, per haver creat "noves expressions poètiques dins de la gran tradició de la cançó nord-americana".