Novament, Cardona. La col·legiata de Sant Vicenç era aquest dilluns la seu del tribunal de la Inquisició que jutjava Arnau Estanyol, el protagonista de 'La catedral del mar', la sèrie basada en el best-seller del mateix nom d´Ildefonso Falcones. A l´interior de la imponent església, el director Jordi Frades portava la batuta. Aitor Luna (Arnau Estanyol), Sergio Peris-Mencheta (inquisidor general del regne), Nathalie Poza (Francesca)... tècnics i extres -dilluns 27, dimarts en seran 47- que es rellevaven segons la seqüència: o monjos dominics o soldats, molts de la Catalunya Central. Cardona va acollir el primer dels dos dies de rodatge d´una sèrie de gran pressupost que tindrà 8 capítols i que s´estrenarà el 2018. La coprodueixen Diagonal TV, Atresmedia, TV3 i Netflix, que ha comprat els drets per a la resta del món. El capítol que es roda a la població bagenca és el darrer.

Cardona viu, casualitats del setè art, una setmana de cine. El rodatge de 'La catedral del mar', s´afegeix a la distinció que, dissabte, a través de la descoberta d´una placa, atorgarà a la Col·legiata de Cardona el títol de «Tresor de la Cultura Cinematogràfica Europea», el primer concedit a l´estat espanyol per l´Acadèmia del Cinema Europeu (EFA). La raó?. El mític rodatge de 'Campanades a mitjanit' d´Orson Welles. Aquest dilluns, però, l´equip que es va desplaçar a Cardona (un centenar de persones, majoritàriament de Madrid) tenia al cap una altra història.

La col·legiata estava tancada al públic i els pocs turistes miraven de lluny el claustre, convertit en la sala de comandament del rodatge. Al poble, el pavelló d´esports s´havia trasformat en la seu de maquillatge i de vestuari, tot traslladat expressament per al rodatge, explicava la directora de producció, Eugenia Peral. Tancada i barrada, a l´interior de la col·legiata es rodava; a l´exterior esperaven fer la seva entrada els extres, dividits en dominics, un grup amb alguns veterans de la figuració -la meitat de la comarca- ben avinguts i amb ganes de passar-ho bé; i en soldats, més joves i amb barbes més negres. A dins, quiets i ben drets. A fora, xerradeta, cigarreta o mòbil. I fins a la propera presa.