El jutjat de primera instància número 1 d'Osca va advertir ahir al conseller de Cultura, Santi Vila; i al director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) de "responsabilitats penals" si no tornen al monestir de Sixena les 46 obres d'arts que encara romanen al Museu de Lleida. Així, podrien ser multats i haurien de respondre per l'incompliment de la sentència que va ordenar retornar les 97 peces reclamades des de l'Aragó. Ho especifica una interlocutòria emesa ahir, que també assegura que el MNAC va lliurar 51 obres en litigi però que encara en falten dues, que no s'han localitzat; de les 53 que tenien en dipòsit. A més, desestima els tres recursos de reposició presentats per la Generalitat i el MNAC, i assenyala que aquesta resolució és ferma.

El conseller de Cultura va assegurar ahir que "seguirem defensant amb serenor" que les 44 peces de Sixena que hi ha al Museu de Lleida no es poden traslladar perquè s'estaria incomplint la legalitat catalana. Vila va afegir que el Govern, "convençuts que tenim raó", està "perplex" per les decisions del jutjat perquè són "absolutament desproporcionades".

Els béns en litigi van ser adquirits per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda del 28 de gener del 1983 i 17 de desembre del 1992, i pel Museu Nacional, del 20 de juny del 1994. El jutjat d'Osca, però, va resoldre que no havien quedat demostrades aquestes compres. La resolució del jutjat d'Osca es fa pública abans que diumenge se celebri una concentració convocada pel consistori de Sixena per exigir l'execució de la sentència.