Jesús Lana (Martorell, 1966) és el guanyador del 18è premi El lector de l'Odissea, de RBA-La Magrana, amb la novel·la La germana gran, que exposa la història d'una jove turista americana que acaba d'arribar a Barcelona per buscar les arrels d'una àvia catalana i li roben un penjoll, una vella relíquia familiar. Sola i perduda a la ciutat, coneix un periodista a l'atur que s'ofereix, més o menys desinteressadament, a ajudar-la en la recerca. Però descobreix que ni tot ni tothom és ben bé el que sembla.

Lana va rebre el premi anit en un acte celebrat a l'auditori de Vilafranca del Penedès. Està dotat amb 10.000 euros i la publicació de l'obra a l'editorial RBA-La Magrana la primavera que ve. L'autor de Martorell ha començat a escriure ben entrats els 40 anys. Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials i Actuari d'Assegurances per la Universitat de Barcelona, el 2012 va decidir passar dels números a les lletres i es va inscriure a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès. Va començar a escriure articles al setmanari martorellenc L'Informador, més endavant va esdevenir col·laborador habitual del digital cultural Catorze, i ara ha acabat la seva primera novel·la, La germana gran, per la qual ha guanyat un premi que ja havien aconseguit el manresà Llorenç Capdevila (Ànima de llop, 2004) i el berguedà Jordi Cussà (El noi de Sarajevo, 2009).

La germana gran s'ha imposat als altres 33 originals que s'havien presentat enguany. Durant l'estiu aquestes obres s'han sotmès a dues fases de lectura i selecció per part dels integrants del Consell de 100+ Lectors. Per això destaca el caràcter participatiu i democràtic del premi. A la final hi van arribar dues obres, i el jurat n'ha seleccionat la guanyadora.