El nom de Masha Alyokhina (Moscou, 1988) potser no els resultarà familiar. Però la història canvia quan se sap que és una de les components de Pussy Riot, el grup punk rock feminista rus, nascut el 2011, que va topar amb Putin. Alyokhina va passar dos anys a la presó amb dues components més de la banda per haver improvisat una punk oració amb el nom de "Mare de Déu, fes fora Putin", en una església de Moscou. Alyokhina és, segurament, el nom més cridaner del festival que des d'avui i fins al 4 de desembre organitza el Konvent de Cal Rosal. Però és, també, un dels que s'adiu perfectament al lema de la proposta: Art, Activisme i Terrorisme. No, no és l'únic; la nòmina de creadors no adscrits a la cultura més oficial que ha convidat el Konvent en suma una seixantena. De Madrid, Los Angeles, Barcelona, França, Portugal, Rússia, Catalunya...

El títol de la proposta del Konvent es relaciona directament amb la filosofia de l'espai: "no entenem l'art sense l'activisme crític", explica Pep Espelt, fundador i director del Konvent. I sense un component subversiu relacionat amb un permanent "estat d'alerta". Però, avisa, no es tracta de destruir sinó de "construir". No és nou. Aquesta línia, implícita des del seu naixement, és el que ha fet del Konvent un referent artístic més reconegut en l'àmbit internacional que, sovint, a casa seva. El Berguedà és un territori, diu Espelt, on s'ha de "batallar".

La programació "Art, Activisme i Terrorisme" no busca la bellesa estètica que podria predominar en altres propostes, sinó que vol aportar "una reflexió, sacsejar" un model establert a través d'una programació que s'anirà construint a mesura que arribin els artistes i les seves obres (pintura, vídeo, instal·lacions, collage, moda...). Els comissaris del festival són l'equip Konvent, Haris Hlorou (Grècia), Javier Pérez (Madrid), Abel Azcona (Pamplona) i RiotUber (Barcelona). La majoria dels artistes residiran al Konvent, fórmula d'èxit de l'equipament; al capdavall, les relacions que s'estableixen són "el que ens fa créixer".