No ha estat fet a consciència (perquè tampoc hi ha tanta tria d'obres per poder-s'ho permetre), però tres de les propostes teatrals que es podran veure en el festival Trau d'aquesta tardor a Solsona són de temàtica social. Aleix Albareda, actor, director i membre de Lacetània Teatre, el grup que impulsa el festival des del 2011, arran de la inauguració del Tatrau Teatre, explica que les obres sorgides de l'escena alternativa barcelonina que arribaran a la capital solsonina coincideixen "en la crítica social, tot i que ho toquen des de la comèdia fins al drama. Es posa l'accent en com es comporta el govern, com reacciona la gent per culpa del poder...".

A part de les tres obres foranes, el Trau d'enguany es completarà amb una quarta proposta a càrrec del mateix grup Lacetània. Es tracta d''El llibre dels Mormons', un musical que es va estrenar amb èxit el maig del 2015 (es va haver de prorrogar) dins del cicle Escenes de primavera, i que implica un equip artístic de 40 persones, inclosos els músics en directe. D'una banda, aquest equip, encapçalat per Arnau Abella, "tenia moltíssimes ganes" de tornar a posar en escena aquest projecte, concebut pels creadors de la transgressora sèrie de dibuixos animats South Park.

De l'altra, es va lligar una actuació a la Sala Gran del teatre Kursaal de Manresa, que serà immediatament posterior a les dates solsonines (diumenge 4 de desembre, a les 18 h). "Ja havien d'assajar, i perquè la representació no quedés en un dia estrany es va incloure dins del Trau, que ja posa en marxa la seva publicitat", apunta Albareda. De fet, no és pas el primer cop que el festival de teatre de tardor de Solsona inclou la reposició d'un musical de Lacetània Teatre. Ja va passar el 2013 amb 'Rent'.

Tot i així, l'objectiu del Trau és portar a Solsona teatre forà, perquè el cicle Escenes de primavera es nodreix amb les produccions del mateix grup Lacetània. Les companyies barcelonines que enguany hi actuaran "ja coneixien el Tatrau, un teatre amb el públic a tocar (100 cadires) i distribuït a tres bandes, i gairebé han demanat de venir. Busquen actuacions a fora, i vénen a taquillatge". Els organitzadors en tenen prou "si fem les paus". La fita és omplir el teatre: "pel preu d'una obra a Barcelona, aquí se'n poden veure quatre. Apostem fort per l'abonament a 30 euros", diu Albareda. 'El llibre dels Mormons' s'escenificarà al Teatre Comarcal, amb 335 butaques.