Van estrenar "Zenit" (Música Global) el passat setembre al Mercat de Música Viva de Vic amb entrades exhaurides i avui Gossos inaugura el divuitè Festival del Mil·lenni a la sala Barts de Barcelona amb un concert (21 h) amb el qual inicien la gira de presentació del seu tretzè disc amb un espectacle "on tot té un sentit" i en el qual interpretaran els nous temes del disc, les seves composicions clàssiques i on participaran els col·laboradors de l'àlbum. "Zenit" inclou 14 peces com "Zenit", "Voldria dir-te...", "Com abans", "La porta oberta", "La llum que ports dins", "Desitjo" o "Tots zinc", que van de l'electro-pop al reggae, passant pel folk o el pop.

"Sabem d'on venim i a on anem i hem de gestionar-ho", afirma Natxo Tarrés, que defineix el grup manresà com "uns clàssics" que estan aprenent a entendre que ho són: les seves cançons apareixen ja en els llibres de text o en cançoners dels esplais. Segons la seva opinió, Gossos, format per Tarrés, Oriol Farré, Roger Farré, Juanjo Muñoz i Santi Serratosa, és "només" una banda de cançons que no va pertànyer ni al primer rock català ni a les generacions actuals, per això es consideren "un grup frontissa" com Antònia Font, la segona generació després de Sopa de Cabra, Sau o Els Pets i que veu la il·lusió dels seus principis en els grups actuals.Per això, han invitat a col·laborar en el seu nou disc Alguer Miquel (Txarango), Judit Neddermann, el compositor Alfred Tapscott i Gots de Tuba, noves generacions "molt preparades" per "impregnar-se" i "fer-los un reconeixement". I és que Tarrés explica que en el seu nou disc, produït per David Rosell, no volien "ni trencar ni innovar", sinó poder treballar unes cançons amb multitud d'estils, tenint en compte que "som així i així ens acceptem" i que no es veuen amb voluntat de "canviar el que som".

Tarrés admet que després de 23 anys han pres la mesura al seu ofici -"som professionals sense viure de la música", confessa- i el que els queda és "fer bé les coses", sense conformar-se i amb "aquest esperit d'artesans" -gestionen tots els aspectes de la seva carrera i construeixen la seva escenografia o la seva il·luminació-, sense estar pendents de si el mercat els està a favor no. Així, "des del pop" connecten amb altres estils i l'aparició del mestissatge, des de fa un lustre, ha suposat "un punt d'esperança". A més, segons el seu parer tenen "un factor que suma" estilísticament: opinen tots cinc i han après a "viure així sense fer-nos mal, perdurant l'amistat".

Per al manresà el tema "Voldria dir-te..." podria ser el seu nou "Corren", la cançó que els va situar en un punt àlgid, perquè és un reggae i perquè aporta "el seu valor afegit". "Aquesta conjunció costa de trobar. Això és la veterania i Gossos vol mostrar això", resumeix Tarrés respecte d'un grup que "busca la seva identitat" i cuida "el seu espai".